Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen rondom La Vuelta Holanda.

Algemeen

Waar kan ik naar de etappe kijken?

Langs de route zijn veel goede plekken om naar de renners te kijken. Wil je weten waar de renners precies langskomen? Kijk dan op onze digitale kaart, daar vind je allerlei handige informatie. Daar kan je ook zien waar alle beeldschermen staan.

Mag ik foto's en video's maken tijdens het evenement?

Zeker! Het is geen probleem om foto’s en video’s te maken. Vergeet niet in leuke beelden onze hashtag #VamosHolanda te gebruiken!

Hoe blijf ik op de hoogte?

Via de website lavueltaholanda.com kun je je aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Of volg ons op social media (FB, Twitter, Insta) via @LaVueltaHollanda

Komt er een reclamekaravaan?

De traditionele reclamekaravaan die grote wielerrondes voorafgaat, krijgt tijdens de Nederlandse etappes van La Vuelta een uniek karakter. La Vuelta Holanda gaat als allereerste wielerevenement ter wereld een Groene Karavaan organiseren. De voertuigen in de karavaan zijn niet alleen duurzaam, maar brengen ook een duurzame boodschap. Kijk hier voor meer informatie over de Groene Karavaan.

Is er een officiële LVH toerversie?

Ja, een week van tevoren kun je een deel van het Vuelta-parcours al verkennen met de toerversie. Op zaterdag 13 augustus kan dat in Breda en op zondag 14 augustus in Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website van de toerversie. De inschrijving voor de toertocht in Utrecht sluit op donderdagavond 11 augustus 00:00 uur. Voor Breda blijft dag inschrijving wel mogelijk.

Zijn er nog hospitality pakketen beschikbaar?

Ja, er zijn nog pakketen zijn nog beschikbaar. Meer informatie over hospitality kan je hier vinden.

Kan ik nog vrijwilligers worden voor LVH?

Jazeker, wij zijn nog steeds opzoek naar Eventsregelaars en parcourposten. Meer informatie over vrijwilliger zijn voor LVH kan je hier vinden.

Zijn er ook speciale opstelplaatsen voor mensen met een beperking?

Ja, in de start- en finish steden zijn er speciale opstelplaatsen. Voor meer informatie kijk op de pagina toegankelijkheid en de digitale kaart.

Evenement

Welke etappes worden waar verreden?

Vrijdagavond: Etappe 1 – Ploegentijdrit Utrecht. Lengte: 23,3 kilometer:
Op vrijdagavond koersen de renners met de ploegentijdrit door de straten van de Domstad. De teams starten bij de Jaarbeurs en fietsen vervolgens oostwaarts door de Binnenstad. Na het technische eerste deel van dit parcours koersen ze langs de Singel over de Maliebaan, het oudste fietspad van Nederland. In volle vaart gaat de route naar Overvecht, waar de teams een lus maken richting Leidsche Rijn. Dé kans voor de toeschouwers om de wielerhelden twee keer voorbij te zien komen. Na het verlaten van Leidsche Rijn, koersen de teams af op de finish. Vanaf de fly-over wordt er een echte teamsprint afgelegd totdat ze weer over de streep komen bij het Jaarbeursplein. In totaal is de ploegentijdrit 23,3 kilometer lang.

Zaterdag: Etappe 2 – ’s-Hertogenbosch – Utrecht. Lengte: 175.1 kilometer:
De start van de tweede etappe op zaterdag is bij het Citadel in ’s-Hertogenbosch. Voor het eerste deel van deze etappe vormt de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw, het decor. Na het oversteken van de grote rivieren koerst het peloton in volle vaart richting de Amerongse Berg, waar de eerste bergpunten van La Vuelta 2022 te verdienen zijn. De renners vervolgen hun route over de Utrechtse Heuvelrug met een schitterend uitzicht op de verschillende landgoederen en kastelen. Daarna fietsen zij richting Amersfoort. Na een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op het Utrecht Science Park. De tweede etappe is 175.1 km lang.

Zondag: Etappe 3 – Breda – Breda. Lengte: 193.2 kilometer:
Tijdens de laatste etappe op Nederlands grondgebied staat het West Brabantse Landschap in de schijnwerpers. Na de start op zondag vanuit het historische Kasteel van Breda, trekt het peloton door de provincie. De renners komen daarbij oog in oog met de Brabantse Wal; kenmerkend voor het landschap van West-Brabant. Er wordt gefietst door de bakermat van de Nederlandse wielersport, zoals St. Willebord, Alphen Chaam en Hoogerheide. Na 193.2 kilometer trekt het peloton weer door Breda om de laatste meters af te leggen in Nederland. Voor het Chassé theater, op de Claudius Prinsenlaan, ligt de eindstreep; dan weten we wie de winnaar is van de derde etappe.

Hoe ziet het programma van de ploegenpresentatie eruit?

Op donderdag 18 augustus start rond 16:00 uur het voorprogramma van de ploegenpresentie. Rond de klok van 18:00 uur worden de 23 teams gepresenteerd tijdens de ploegenpresentatie. De renners starten bij het Hampton hotel in Hoog Catharijne waarna zij het winkelcentrum doorkruisen. Vervolgens zullen de verschillende teams op het Vredenburgplein het podium betreden. Tijdens de live tv-presentatie komen de teams één-voor-één het podium op en worden de renners voorgesteld aan het publiek. Nadat de ploegen zijn gepresenteerd op het Vredenburgplein, stappen zij in een boot en kun je hen uitzwaaien. Langs de Singel staan meerdere grote schermen, zodat je niets van de ploegenpresentatie hoeft te missen.

Hoe laat beginnen de etappes?

Tijdens de tijdrit op vrijdag 19 augustus start de eerste ploeg rond 18:10 uur vanaf de Jaarbeurs in Utrecht. De laatste ploeg zal rond 20:30 uur finishen op het Jaarbeursplein in Utrecht.

Het startschot van de tweede etappe op zaterdag 20 augustus wordt rond 13:15 uur gegeven bij het Citadel in ’s-Hertogenbosch. Rond 17:40 uur zal de finish plaatsvinden bij het Utrecht Science Park.

De derde etappe op zondag 21 augustus zal rond 12:10 uur starten op het Kasteelplein in Breda. In het eerste gedeelte zal er ‘geneutraliseerd’ gereden worden, aangezien de renners door de Grote Kerk van Breda gaan. Rond 17:10 uur zullen de renners finishen op het Chasséveld in Breda.

Bereikbaarheid

Hoe snel na het langskomen van het peloton is het parcours weer beschikbaar?

Ongeveer een uur ná het langskomen van het peloton wordt de weg weer vrijgegeven. Uiteraard is het parcours ook voor de komst van de renners afgesloten. Gemiddeld is de gehele afsluitingsduur 2,5 tot 3 uur, afhankelijk van het verloop van de koers kan dit langer zijn.

Waar zijn er afzettingen en afsluitingen?

Langs de gehele route zijn afzettingen en afsluitingen. Het parcours wordt in zijn geheel verkeersvrij gemaakt. Tijdens de passage van het peloton zijn er geen oversteek mogelijkheden. De eerste en laatste kilometers van de etappe worden volledig ingehekt.

Kan ik met het Openbaar Vervoer naar de etappes komen?

Als je in de buurt woont raden we het aan om op te fiets of lopend te komen. Neem een kijkje op de digitale kaart voor de fietsenstallingen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is het Openbaar Vervoer een goede optie. Plan uw reis op NS Reisplanner of 9292.

Tijdens de eerste twee etappes rijden de bussen en trams in Utrecht in de middag en avond andere routes doordat wegen zijn afgesloten voor La Vuelta Holanda. Kijk voor meer informatie op de websites van U-OV: U-OV en Syntus.

Waar kan ik parkeren?

Tijdens de etappedagen is het drukker in de steden dan normaal. Vertrek op tijd om drukte te voorkomen. Daarnaast adviseren we om met de fiets of het openbaar vervoer te komen, vanwege de drukte in de steden.

Parkeren kan in reguliere parkeergarages, op enkele uitzonderingen na:
- Tijdens de eerste etappe is het niet mogelijk om te parkeren op de parkeerfaciliteiten Jaarbeurs en parkeergarage Croeselaan.
- Tijdens de tweede etappe zijn de parkeergarages direct langs het parcours in 's-Hertogenbosch niet bereikbaar.
-Tijdens de derde etappe is het Chasséparking niet bereikbaar. De Barones is beperkt bereikbaar tijdens de start en de Turfschip is beperkt bereikbaar tijdens de finish van de etappe.

Zijn er momenteel werkzaamheden aan het parcour?

Er vinden op diverse locaties op dit moment werkzaamheden plaats op de wegen van het parcours van La Vuelta Holanda. Dit kunnen werkzaamheden zijn die bedoeld zijn om de doorgang voor de renners zo veilig mogelijk te maken. De werkzaamheden op en/of langs de route zijn bij ons bekend en hier zijn afspraken over gemaakt.

Op de Westerlijke Stadsboulevard vinden momenteel werkzaamheden plaats op het parcours van de tijdrit van de eerste etappe om ervoor te zorgen dat er een veilig parcours voor de renners wordt gecreëerd.

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!