Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen rondom La Vuelta Holanda.

Evenement

Waarom wordt de datum nu bekend?

Traditiegetrouw wordt de wielerkalender tijdens het jaarcongres van de UCI bekend gemaakt. Dit congres vindt plaats op 24 september 2021 in België. In afstemming met de UCI en Unupublic hebben we gekozen het startweekend iets voor het congres bekend te maken.

De exacte datum van het evenement La Vuelta 2022 is:

  • Ploegenpresentatie Utrecht: donderdag 18 augustus
  • Ploegentijdrit Utrecht: vrijdag 19 augustus
  • Etappe ’s-Hertogenbosch – Utrecht: zaterdag 20 augustus
  • Etappe Breda – Breda: zondag 21 augustus

Is er een verandering in partners?

Het is goed om te zien dat verreweg de meeste partners, ondanks de ingewikkelde periode die we nu met zijn alleen doormaken, zich opnieuw willen committeren aan dit evenement. De afgelopen periode hebben we gesprekken met veel partners gevoerd over dat commitment. Ook zijn we met een aantal nieuwe partners in gesprek.

Blijven het parcours en de start en finish locaties hetzelfde?

Ja. Nagenoeg alle voorbereidingen op het parcours waren voor maart 2020 al afgerond. Het verkeers- en mobiliteitsplan was opgesteld en de gesprekken met de parcoursgemeenten zaten in de afrondende fase. Al die investeringen kunnen renderen door het parcours hetzelfde te houden. Bovendien is in 2018 en 2019 gedetailleerd naar alle mogelijkheden gekeken (ook met betrekking tot veiligheid, mobiliteit, kosten en lengte van het parcours). Vanuit die perspectieven zijn de bestaande parcoursen tot stand gekomen.

De komende periode zullen de overleggen met de parcoursgemeenten en de andere betrokken partijen weer opgestart worden.

Welke etappes worden waar verreden?

Vrijdagavond: Etappe 1 – Ploegentijdrit Utrecht. Lengte: 23,7 kilometer:

Op vrijdagavond koersen de renners met de ploegentijdrit door de straten van de Domstad. De teams starten bij de Jaarbeurs en fietsen vervolgens oostwaarts door de Binnenstad. Na het technische eerste deel van dit parcours koersen ze langs de Singel over de Maliebaan, het oudste fietspad van Nederland. In volle vaart gaat de route naar Overvecht, waar de teams een lus maken richting Leidsche Rijn. Dé kans voor de toeschouwers om de wielerhelden twee keer voorbij te zien komen. Na het verlaten van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum, koersen de teams af op de finish. Vanaf de fly-over wordt er een echte teamsprint afgelegd totdat ze weer over de streep komen bij het Jaarbeursplein. In totaal is de ploegentijdrit 23,7 kilometer lang.

Zaterdag: Etappe 2 – ’s-Hertogenbosch – Utrecht. Lengte: 182.9 kilometer:

De start van de tweede etappe op zaterdag is in het prachtige historische centrum van ’s-Hertogenbosch. Voor het eerste deel van deze etappe vormt de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw, het decor. Na het oversteken van de grote rivieren koerst het peloton in volle vaart richting de Grebbeberg, waar de eerste bergpunten van La Vuelta 2020 te verdienen zijn. De renners vervolgen hun route over de Utrechtse Heuvelrug met een schitterend uitzicht op de verschillende landgoederen en kastelenen koersen ze richting Amersfoort. Na een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op het Utrecht Science Park. De tweede etappe is 183 km lang.

Zondag: Etappe 3 – Breda – Breda. Lengte: 193.82 kilometer:

Tijdens de laatste etappe op Nederlands grondgebied staat het West Brabantse Landschap in de schijnwerpers. Na de start op zondag vanuit het historische Kasteel van Breda, trekt het peloton door de provincie. De renners komen daarbij oog in oog met de Brabantse Wal; kenmerkend voor het landschap van West-Brabant. Er wordt gefietst door de bakermat van de Nederlandse wielersport, zoals St. Willebord, Alphen Chaam en Hoogerheide (bekend om de cyclocross wedstrijden). Na 194 kilometer trekt het peloton weer door Breda om de laatste meters af te leggen in Nederland. Voor het Chassé theater ligt de eindstreep; dan weten we wie de winnaar is van de derde etappe.

Hoe kan ik vrijwilliger worden tijdens La Vuelta Holanda?

Een evenement als dit kan niet zonder vrijwilligers. De vrijwilligers voor La Vuelta Holanda worden geworven door eventmakers. Je kunt hiervoor een link vinden op de website van La Vuelta Holanda: www.LaVueltaHolanda.com

Hoe blijf ik op de hoogte?

Via de website LaVueltaHolanda.com kun je je aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Of volg ons op social media (FB, Twitter, Insta) via @LaVueltaHollanda

Activatieprogramma

Komt er een activatieprogramma?

Ja, we willen dat La Vuelta in Utrecht en Brabant een feest van en voor iedereen is. Een evenement waarin zoveel mogelijk mensen participeren. Een groot deel van de organisatoren uit het activatieprogramma in 2020 heeft in de zomer van 2020 aangegeven graag ook in 2022 te willen meedoen. We gaan de komende maanden benutten om dit verder te inventariseren en om de opstart van het evenement vorm te geven. We hopen dat er in 2022 weer veel meer mogelijk is, dan dat nu het geval is. Uiteraard zullen wij ons altijd aan de maatregelen houden en staat de veiligheid van organisatoren, bezoekers en vrijwilligers voorop.

Wanneer gaat het activatieprogramma van start?

Vanaf het voorjaar bouwen we de spanning naar La Vuelta Holanda op met een serie evenementen en activiteiten. En dat programma willen we samen met alle steden en regio’s maken. De exacte datum maken we nog bekend.

Kan ik nog onderdeel uitmaken van het activatieprogramma?

Jazeker kan dat! Je kunt je interesse kenbaar maken via activatie@lavueltaholanda.com. Op dit moment wordt gekeken of er nog ruimte is om naast de huidige programmering andere activiteiten een financiële bijdrage te bieden. Daarnaast ondersteunt La Vuelta Holanda in zichtbaarheid en promotie.

Corona

Wat is de impact van Corona op het evenement?

We gaan de komende maanden benutten om het evenement vorm te geven. Hierin vormen veiligheid en publieke gezondheid uiteraard een belangrijk aandachtspunt. Prioriteit is dat het evenement veilig (op alle aspecten) wordt georganiseerd: voor renners, bezoekers en medewerkers.

Is er al contact gelegd met het RIVM of andere pandemie-deskundigen om betrokken te worden bij de voorbereidingen van het evenement?

Nee, we gaan de komende maanden benutten om het evenement vorm te geven. Hierin vormen veiligheid en publieke gezondheid uiteraard een belangrijk aandachtspunt. Prioriteit is dat het evenement veilig (op alle aspecten) wordt georganiseerd: voor renners, bezoekers en medewerkers.

Welke wijzigingen in het parcours zijn er tov 2020?

Etappe 1

Er is niets aangepast in de route.

Etappe 2

Lusje bij Rhenen/Elst vervalt. Van centrum Rhenen koerst het peloton in 2022 rechtstreeks naar Elst, het extra lusje vervalt. En in Amersfoort vervallen de Van Camperstraat en Vondellaan. Het Borneoplein en Hugo de Grootelaan komen op die plek terug.

Zie ook de kaart van etappe 2.

Etappe 3

In Rucphen doet het peloton wat extra straten bij namelijk de: Julianastraat, Van Glijmesstraat, Van Voornesstraat.

Zie ook de kaart van etappe 3.

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!