Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen rondom La Vuelta Holanda.

Waarom vindt de start van La Vuelta in Nederland plaats dit jaar?

De fiets is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Per jaar vinden er miljoenen fietsbewegingen plaats over de duizenden kilometers aan fietspaden. La Vuelta Holanda biedt een podium om met elkaar van sport te genieten en een groot Spaans wielerfeest te vieren waarin duurzaamheid, sport, cultuur, kennis en economie samenkomen. La Salida official (startweekend Vuelta) biedt daarnaast volop mogelijkheden om de mooie aspecten van de provincies Noord-Brabant en Utrecht en de steden Breda, ’s Hertogenbosch en Utrecht te tonen aan de wereld.


Welke etappes worden waar verreden?

Vrijdagavond is er een ploegentijdrit door Utrecht. Zaterdag volgt etappe 2; een route van ’s-Hertogenbosch, via Noord-Brabant, door de provincie Gelderland en via de provincie Utrecht naar de stad Utrecht. Zondag sluit het peloton in Nederland af met een etappe door West-Brabant met start en finish in Breda. De ploegen worden op donderdagavond 13 augustus gepresenteerd op het Vredenburgplein in Utrecht. Kijk hier voor de gedetailleerde routekaartjes.


Gaat La Vuelta (Holanda) wel door, gezien de ontwikkelingen rond het Corona-virus?

Wij monitoren de huidige situatie rondom het Corona virus en laten ons adviseren door het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu). Op dit moment is er nog geen sprake van aanpassingen in ons programma voor augustus. La Vuelta Holanda vindt medio augustus plaats. Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie in die periode zal zijn. Eventuele belangrijke ontwikkelingen in ons programma worden direct via onze kanalen gecommuniceerd.


Kunnen de activiteiten van het activatieprogramma doorgaan, gezien het Corona-virus?

Op dit moment kan nog niet met zekerheid worden gezegd welke evenementen van ons activatieprogramma wel of niet kunnen doorgaan. Dit hangt soms af van de lokale situatie en/of het advies van de overheid. Wij monitoren de huidige situatie rondom het Corona virus en laten ons adviseren door het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor één op één advies over jouw evenement, kun je contact met ons opnemen via activatie@lavueltaholanda.com.


Wat doe ik als mijn activiteit moet worden afgelast?

Als jouw evenement moet worden afgelast en jij hebt een financiële bijdrage van La Vuelta Holanda ontvangen, vragen wij jou om contact op te nemen met de projectorganisatie via activatie@lavueltaholanda.com.


La Vuelta komt door mijn straat of dorp. Kan ik overlast verwachten?
Op de gedetailleerde routekaartjes, deze vind je hier, kun je precies zien waar de renners langs komen. Gemiddeld is het parcours 2,5 uur afgesloten voor verkeer. Zo komt niet alleen het wielerpeloton hier overheen, maar ook de karavaan, volgauto’s etc. Uiteraard wordt na de doorkomst het parcours zo snel mogelijk weer vrijgegeven als de situatie veilig is. De doorkomstgemeenten zijn leidend in de informatievoorziening voor inwoners.


Wanneer kan ik gedetailleerde informatie ontvangen over de bereikbaarheid?

In mei is de informatie op hoofdlijnen bekend. Dat wil zeggen dat er kaartjes beschikbaar zijn met de afsluitingen en de ontsluitingen. Zodat inwoners, ondernemers, bezoekers weten hoe ze op hun plek van bestemming kunnen komen. Uw gemeente zal u op de hoogte houden en hier kunt u ook terecht voor vragen over de bereikbaarheid.


Waar kan ik tijdens het koersweekend de meest actuele informatie krijgen?

Binnenkort wordt de digitale kaart van La Vuelta Holanda gepresenteerd. Hierop vind je de exacte routes, maar ook praktische zaken rondom het parcours als toiletten, oversteekpunten etc. In aanloop zie je hier ook de side-events en natuurlijk de schitterende highlights langs het parcours.


Welke veiligheidsmaatregelen zullen genomen worden?

Mede op basis van de kennis en ervaringen, opgedaan tijdens de wielerevenementen in 2010 en 2015, krijgt de veiligheid expliciet aandacht. Uiteraard werken we in de voorbereiding en tijdens het evenement nauw samen met de politie. Het gaat hierbij om de veiligheid voor de renners en de veiligheid van het publiek.


Wat is de omvang van La Vuelta?

La Vuelta is één van de drie grote wielerronden van de wereld (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta). Het kent een groot publieksbereik en media-aandacht: het evenement wordt wereldwijd gevolgd door 1.400 journalisten van 320 media en La Vuelta wordt in circa 190 landen uitgezonden.


Hoe vaak is de Vuelta al in Nederland gestart?

Het is bijzonder dat La Vuelta in Nederland start. De wielerronde startte slechts 3 keer eerder buiten Spanje, waaronder in 2009 in Assen. Dit jaar wordt de 75ste editie verreden.

Wat is het thema van La Vuelta Holanda?

Qua thematiek wordt ingezet op de thema’s feest, gezond stedelijk leven en duurzaamheid. Het evenement zal meer zijn dan de koers alleen, het krijgt extra beleving via een activatieprogramma, ook voor en na de etappes. Dit wordt een programma van, voor en door inwoners, verenigingen, organisaties, partners, bedrijven en instellingen.


Wat betekent het thema duurzaamheid in de praktijk?

In gezamenlijkheid is besloten het thema duurzaamheid als belangrijk onderdeel te verbinden aan de start van de Vuelta. In de realisatie van het hoofdevenement en de side-events wordt daarom zoveel mogelijk voorrang gegeven aan duurzame oplossingen. Kijk hier voor onze factsheet over duurzaamheid.


Wat is het activatieprogramma?

Het activatieprogramma is het programma van evenementen en activiteiten (side-events) dat in aanloop naar de Vuelta start georganiseerd wordt. Het programma draagt eraan bij dat zoveel mogelijk mensen en organisaties op een actieve manier onderdeel kunnen zijn van La Vuelta Holanda. Er zijn honderden plannen ingediend. Bekijk het meest actuele overzicht op onze kalender.


Kan ik me nog aanmelden als ik een side-event rond La Vuelta Holanda wil organiseren?

Organisaties kunnen hun plan nog steeds aanmelden via deze website. Echter is de termijn om een financiële bijdrage te vragen verstreken. Wel kan er nog ondersteund worden in zaken als promotie, aankleding, etc.


Wat kan ik organiseren rondom het parcours?
Wil je tijdens de etappedagen rondom het parcours iets organiseren. Zijn er een aantal richtlijnen waar je rekening mee dient te houden. Dit om de doorstroom en de veiligheid van iedereen te kunnen waarborgen.

  • Je kunt je melden bij de betreffende gemeente via de gebruikelijke weg voor een vergunning;
  • Je mag niets over het parkoers bouwen;
  • Je mag niets op het parkoers organiseren, behalve na doorkomst zijn er mogelijkheden. Dit in afstemming met de betreffende gemeente;
  • De afzettingen worden na doorkomst door de Vuelta organisatie verwijderd en wegen worden weer vrijgegeven. Hierop is geen uitzondering te maken;
  • Er mogen geen constructies direct langs het parkoers gebouwd worden. We willen aan beide zijden tien meter beschikbaar houden voor publiek.


Wat mag ik wel en niet met La Vuelta Holanda op communicatie- marketinggebied?
La Vuelta Holanda heeft officiële partners die het evenement mede mogelijk maken. Zij zijn de enigen die zich met het merk mogen associëren. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld. Ben je geen partner en toch benieuwd wat je kan en mag? Bekijk dan het volgende document.


Heeft La Vuelta Holanda een goed doel?

Fonds Gehandicaptensport is door de organisatie van La Vuelta Holanda 2020 gekozen tot het goede doel van het evenement. Via de diverse activiteiten rondom de start van de Ronde van Spanje hoopt men zo veel mogelijk geld op te halen voor de gehandicaptensport in ons land. In Nederland zijn 1,7 miljoen mensen met een handicap voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, zij hebben vaak extra ondersteuning nodig. Lang niet overal is het sportaanbod toegankelijk of er ontbreken faciliteiten in de buurt. Fonds Gehandicaptensport heeft de droom om sport voor iedereen met een handicap structureel en dicht bij huis mogelijk te maken. Meer weten over het Fonds Gehandicaptensport? Bekijk de website.


Is er officiële merchandise?

Op de webshop: https://www.lavueltaholandashop.com vind je een overzicht van de middelen die beschikbaar komen. Interimage is onze partner die alle officiële merchandise verzorgt.


Is er een officiële toertocht?

Iedereen heeft de kans om zijn of haar eigen La Vuelta Holanda te fietsen dankzij de officiële toertochten. Op zaterdag 8 augustus start een toerversie van La Vuelta Holanda in Utrecht. Op zondag 9 augustus gaat deze verder met de toertocht vanuit Breda. Er zijn vier verschillende afstanden; 35, 75, 110 en 150 kilometer. De toertochten zijn voor iedereen toegankelijk. Meer weten of inschrijven kan hier.


Hoe kan ik vrijwilliger worden tijdens La Vuelta Holanda?

Een evenement als dit kan niet zonder vrijwilligers! De vrijwilligers voor La Vuelta Holanda worden geworven door eventmakers. Kijk hier voor meer informatie.

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!