Utrecht: bruisende fietsstad

De provincie Utrecht is een aantrekkelijke fietsregio met 1800 km aan fietspaden en veel groen. Het is niet voor niets dat de provincie Utrecht op nummer 1 staat in de lijst met meeste kilometers op de fiets per jaar per bewoner. De provincie stimuleert al jaren het gebruik van de fiets en dat werpt zijn vruchten af. Dat is niet zo vreemd, want fietsen in dit gebied is een ware belevenis. Utrecht heeft prachtige kastelen, landgoederen, buitenplaatsen en veel cultureel erfgoed.

Utrecht

Ook staat dit deel van Nederland bekend om interessante fietsinnovaties. Door een samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden verandert de regio steeds meer in een internationaal fiets kennis- en innovatiecentrum.

De provincie heeft daarnaast een innovatieve kenniseconomie, dankzij de centrale ligging en een hoog kennisniveau. Deze centrale ligging - midden in Nederland - maakt het ook één van de provincies waar veel Nederlanders doorheen reizen. Het wegennet is het drukste en meest gebruikte wegennet van Nederland en het centraal station van Utrecht verwerkt evenveel reizigers als Schiphol: 57 miljoen per jaar.

Het is een provincie met een mooi landschap, een diversiteit aan steden en dorpen, agrarische gebieden en veel cultureel erfgoed zoals de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, beide sinds juli 2021 UNESCO Werelderfgoed. In de regio Utrecht komt 2000 jaar geschiedenis tot leven in de vele (kasteel)musea en buitenplaatsen.

Ook qua natuur zit je in de provincie Utrecht goed. Heide, bos, moerassen, uiterwaarden, graslanden met weidevogels en landschappen met hoogteverschillen: de natuur in de provincie Utrecht is divers,
kwalitatief hoogwaardig en op sommige plekken internationaal van grote waarde.

  • 1,36 miljoen inwoners
  • 26 gemeenten
  • 40 streek- en kasteelmusea en 11 thematische musea
  • bijna 300 buitenplaatsen
  • 20.000 hectare aaneengesloten natuurgebied
  • zo’n 1800 kilometer aan fietspaden

Meer informatie over de provincie Utrecht vind je hier www.provincie-utrecht.nl.

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!