Provincie Noord-Brabant: het langste fietsroutenetwerk van Nederland

Noord-Brabant ligt in het zuiden van Nederland, centraal gelegen en slechts een uur rijden van Amsterdam, Brussel, Maastricht en Düsseldorf. Het is de provincie van Vincent Van Gogh en de bakermat van Dutch Design. Noord-Brabant is gezegend met karaktervolle steden, prijswinnende attractieparken en bruisende evenementen. Deze prachtige regio staat bekend om zijn bourgondische gezelligheid en heeft wat te bieden voor iedereen.

Provincie Noord-Brabant

Bovendien nodigt het Brabantse landschap uit tot wandelen, fietsen, paardrijden en meer. Prachtige natuurgebieden en bossen lenen zich uitstekend voor lange wandelingen of ontspannende fietsactiviteiten. Met het fietsroutenetwerk, dat over de hele provincie is uitgestippeld, bepaal je zelf de route en afstand van je fietstocht. Noord-Brabant heeft het langste geïntegreerde fietsnetwerk van Europa, dus dat mag geen belemmering zijn om op de fiets te stappen!

Fietsen heeft in Brabant een rijke historie: van het eerste rode fietspad tot de fietsstraat en later de snelfietsroute, ze zijn in Brabant bedacht. Nog steeds is Brabant innovatief: nieuwe vormen van bewegwijzering (Wayfinding) stuurt fietsers sneller naar de eindbestemming, met (floating) bike data kan Brabant beter plannen en meten (CyclePRINT) en met ITS toepassingen kunnen tunnels veiliger worden en geven verkeerslichten eerder groen als een fietser nadert. Ook in infra innoveert Brabant: de eerste 3D geprinte fietsbrug ligt in Brabant en Van Goghs Sterrennacht in Glow in the Dark geeft ’s nachts een wonderlijk beeld.

Naast fietsen heeft de wielersport ook een rijke historie in Noord-Brabant. De provincie heeft veel wielerhelden voortgebracht, zoals Steven Kruijswijk, Leontien van Moorsel, Marianne Vos en Mathieu Hermans. Daarnaast telt Noord-Brabant ongeveer 40 wielerverenigingen met ruim 3.200 KNWU-leden (27% van heel Nederland). Het is daarom niet voor niks dat in Noord-Brabant (’s-Hertogenbosch) jaarlijks het landelijke Wielergala plaatsvindt.

  • 2.470.184 inwoners
  • 66 gemeenten
  • Van Gogh Fietsroute in 2016 Europese route van het jaar
  • 5.000 sportverenigingen
  • 25,7% van alle verplaatsingen in Brabant wordt met de fiets gedaan

Meer informatie over de Brabant vind je hier https://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/sport.

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!