5 Q9 A6078

Wielericonen Jan en Joop krijgen extra vermelding

De wielerkampioenen Jan Janssen en Joop Zoetemelk krijgen een extra vermelding bij hun mega-portretten op de muur aan het Thomas à Kempisplantsoen. Janssen won in 1967 de Vuelta, gevolgd door Zoetemelk in 1979. Op vrijdag 28 januari om 12.00 uur werden deze jaartallen en de rode Vuelta-truien op de muurschildering toegevoegd door kunstenaar Daniel Roozendaal en wethouder Klaas Verschuure.

De muurschildering werd in 2015 aangebracht, mede op initiatief van Marije Lieuwens en kunstschilder Daniel Roozendaal. In dat jaar startte de Tour de France in Utrecht; het parcours leidde onder meer langs het Thomas à Kempisplantsoen. De muurschildering werd er aangebracht als eerbetoon aan deze twee Nederlandse winnaars van de Tour de France.

La Vuelta Holanda

In augustus dit jaar vindt de start van de Spaanse wielerronde La Vuelta plaats in Utrecht. Ook dan rijden de renners langs de muurschildering. Dat gegeven vormt de aanleiding om de twee oud-renners te eren door de jaartallen van hun Vuelta-overwinningen bij hun portretten te schilderen. Wethouder Klaas Verschuure: “Het is een mooi gebaar om ook de prestaties van de twee te vermelden. Het zal een mooi beeld opleveren als de renners straks onder toeziend oog van Jan en Joop langs komen, op weg naar Leidsche Rijn.”

Nieuwe plannen

Het flatgebouw waar de muurschildering op aangebracht is, staat in een woongebied die de komende jaren verder ontwikkeld gaat worden. De bestaande 178 gedateerde en verouderde woningen worden vervangen door minimaal 267 nieuwe sociale huurwoningen. In totaal zullen er 350 nieuwe woningen komen. De betreffende flat is eigendom van woningbouwcorporatie Portaal. Reijnder Jan Spits (manager Volkshuisvesting van Portaal): “Destijds heeft Portaal de muur van het complex aan de Thomas à Kempisplantsoen met veel plezier ter beschikking gesteld. Een muurschildering heeft een positieve uitwerking op de leefbaarheid. Mensen die langsrijden zijn positief verrast. Jan en Joop mogen na de sloop van het complex wat ons betreft terugkomen op een andere muur.”

Kunstschilder Daniel Roozendaal gaat binnenkort met Portaal om tafel zitten om samen af te tasten wat de mogelijkheden zijn: “De schildering van Jan en Joop is van járen terug. Als kunstenaar heb ik de afgelopen jaren een artistieke ontwikkeling doorgemaakt. Straks zal dit woongebied óók een ontwikkeling hebben doorgemaakt. Daarom lijkt het mij erg goed passen om juist met nieuw werk, dat voortkomt uit de huidige schildering, aan de gang te gaan. Jan en Joop hebben immers ook het recht om met hun tijd mee te gaan.”

5 Q9 A6029
Categorieën
Utrecht

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!