20210718 TDF0056 A S O Charly Lopez

Vooruitblik Tour De France 2022

Vrijdag is het zover: de Tour de France gaat van start! De 109e editie van de Tour is een bijzondere: voor het eerst in de geschiedenis van de wielerronde, wordt er gestart in Denemarken. De renners beginnen op vrijdag 1 juli met een tijdrit in Kopenhagen en eindigen traditioneel op de Champs-Élysées. Met passages in België en Zwitserland beloofd het dus niet alleen een Frans feest te worden, maar ook een Europees feest.

Geschiedenis van de Tour

De eerste Tour de France werd in 1903 verreden. Met 108 ingeschreven renners, 60 renners die daadwerkelijk startten en 21 renners die de wedstrijd uitreden, was de Tour dus zeker niet zo groot als hoe we hem nu kennen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Ronde van Frankrijk meer aanzien. In 1948 werd bijvoorbeeld voor het eerst een etappe live uitgezonden; de slotrit naar Parijs was rechtstreeks te zien op tv. Een aantal jaar later heeft Amsterdam een primeur; voor het eerst start de Tour buiten Frankrijk.

Tour 2022

Dit jaar gaan er 176 renners van 22 verschillende ploegen van start in de Ronde van Frankrijk. In totaal wordt er een afstand van maar liefst 3328 kilometer, verspreid over 21 etappes, afgelegd. Na een afwezigheid van drie jaar, staat er dit jaar weer een kasseienetappe op het programma waarbij de renners elf kasseistroken moeten trotseren. Met 61 beklimmingen, 6 aankomsten bergop en genoeg mogelijkheden voor de sprinters om punten te pakken, belooft het een zomer vol wielerspektakel te worden.

Start in Denemarken

Net als La Vuelta en de Giro d’Italia begint ook de Tour de France niet in het thuisland. De eerste drie dagen doorkruist het internationale wielerpeloton het Deense landschap. Er wordt gestart met een individuele tijdrit van 13 kilometer dwars door het historische centrum van Kopenhagen. Tijdens de tweede etappe zullen de deelnemers onder andere over de 18 kilometer lange Storebaeltsbroen-brug razen voordat zij finishen in de stad Nyborg. De wind speelt in deze rit hier een belangrijke rol en dus zou het zomaar eens kunnen dat de eerste klassementsrenners hier tijd winnen of verliezen. In de laatste etappe in Denemarken, van Velje naar Sønderborg, moeten de renners een afstand van 182 kilometer afleggen. Ook hier kan de wind een rol spelen, maar de etappe zou ook op een sprint kunnen uitdraaien. Met Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen maken we zeker kans op een ritzege. Hierna hebben de renners een rustdag waarna zij de Tour op dinsdag 5 juli in Duinkerke hervatten.

20220629 TDF1074 A S O Charly lopez 1

Zware etappes

Een dag later krijgen de renners, met een kasseienrit, meteen een zwaar parcours voor hun kiezen. Een prooi dus voor renners zoals Van der Poel en Van Aert, maar vooral ook een etappe waarin de klassementsrenners tijd kunnen verliezen. De koers verplaatst zich vervolgens naar de Belgische Ardennen, waar flink wat steile klimmetjes op de renners liggen te wachten. In de etappes daarna moet er langer geklommen worden. Zo eindigt etappe 7 op La Planche des Belles Filles (een klim met een uitschieter van 24%), beklimmen de renners in etappe 11 de Col du Galibier en finishen ze in etappe 12 op de ‘oranje berg’: de Alpe d’Huez. In de slotweek trekt het peloton naar de Franse Pyreneeën. Tijdens de een-na-laatste etappe, een tijdrit van 40 kilometer, moeten de klassementsrenners nog één keer strijden voor een goede klassering.

Kanshebbers voor de titel

Er zijn flink wat kanshebbers voor de gele trui dit jaar. Topfavoriet is natuurlijk de winnaar van vorig jaar: Tadej Pogačar. Jumbo-Visma renners Primoz Roglic en Jonas Vingegaard zijn een van zijn grote concurrenten. Met onder andere Steven Kruijswijk heeft Jumbo-Visma een sterke ploeg. Verder zullen Geraint Thomas, Aleksandr Vlasov, Ben O’Connor en Enric Mas ook zeker een gooi naar de gele trui doen. Genoeg kanshebbers dus!

20210707 TDF1054 A S O Pauline Ballet
Categorieën
Algemeen
Actualiteit

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!