20210509 VUE002 Photogomezsport

Vooruitblik La Vuelta 2022

De 77e editie van La Vuelta komt steeds dichterbij. De renners beginnen op 19 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht, daarna volgt een etappe van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht en ten slotte een etappe met start en finish in Breda. De Nederlandse etappes beloven een groot Spaans feest te worden!

Het is niet de eerste keer dat de Vuelta Nederland aandoet; in 2009 startte de Ronde van Spanje in Assen. Dat jaar pakte Alejandro Valverde de eindoverwinning. Destijds kreeg de winnaar van het algemeen klassement nog geen rode trui, maar een gouden trui. Sinds de eerste editie van de Vuelta in 1935 is de kleur van de leiderstrui regelmatig veranderd. Ook werd er tot 1995 op een ander moment in het jaar gefietst; toen vond de wedstrijd in het voorjaar plaats, inmiddels volgt de Vuelta traditioneel op de Tour de France.

Vuelta 2022

Dit jaar gaan er 184 renners van 23 verschillende ploegen van start in de Ronde van Spanje. In totaal wordt er een afstand van maar liefst 3280 kilometer, verspreid over 21 etappes, afgelegd. Met 7 bergetappes, 4 heuveletappes en 6 vlakke etappes is er voor ieder wat wils en belooft het een zomer vol wielerspektakel te worden! Ook staat er dus een ploegentijdrit op het programma en tijdens de tiende etappe is er een individuele race tegen de klok.

Start in Nederland

Net als de Giro d’Italia en de Tour de France begint La Vuelta niet in het thuisland. De eerste dagen doorkruist het internationale wielerpeloton het Nederlandse landschap. Er wordt gestart met een ploegentijdrit van 23,2 kilometer dwars door Utrecht. De renners vertrekken vanaf de Jaarbeurs en passeren vervolgens onder andere de Maliebaan, de Hogeweidebrug en De Meernbrug. Tijdens de tweede etappe zijn de eerste bergpunten te verdienen op de Amerongse Berg (70 m). Er zullen genoeg Nederlandse renners zijn die hun pijlen hierop richten zodat ze, na de finish op het Utrecht Science Park, de bergtrui mogen aantrekken. De sprinters zullen tegelijkertijd strijden om de etappe. Een dag later krijgen de sprinters hoogstwaarschijnlijk weer een kans in de etappe die start en finisht in Breda. Er wordt dan gefietst door de bakermat van de Nederlandse wielersport: St. Willebrord, Chaam en Hoogerheide. Hierna hebben de renners een rustdag waarna zij de Vuelta op dinsdag 23 augustus in het Baskenland.

Zware etappes

Na de twee Baskische etappes trekken de renners naar de regio Cantabrië. Daar wacht de eerste aankomst bergop op de Pico Jano (etappe 6). Deze klim is 14,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent. Het laatste deel van de klim is erg stijl, zo’n 15 (!) procent. Daarna volgen nog een aantal lastige etappes met als hoogtepunt etappe 9. De finish ligt dan op Les Praeres de Nava, een klim van 4 kilometer à 12 procent. De weg naar de top staat bekend als een geitenpad dat gegarandeerd voor vuurwerk zorgt. De tweede week begint met een aantal vlakke etappes waar de sprinters hun kansen krijgen. Op vrijdag is het weer klimmen geblazen: de laatste klim is 21 kilometer. De dag daarna is nog zwaarder, dan wacht het monster Hoya de la Mora (2510 m). Gelukkig hebben de renners vervolgens een rustdag om bij te komen. De slotweek begint met een vlakke etappe, gevolgd daar een aantal lastige heuvel- en bergetappes. Mochten de klassementsrenners nog wat plekken willen stijgen dan is etappe 20 hun laatste kans; de rit kent vijf beklimmingen.

Kanshebbers op de titel

Een groot deel van de ploegen heeft haar volledige Vuelta-selectie nog niet bekend gemaakt, maar de namen die al wel bekend zijn, zijn absolute toppers: Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Jai Hindley, Richard Carapaz, Remco Evenepoel en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Genoeg potentiële rodetruidragers! Dat La Vuelta dit jaar in Nederland start, is ook te zien aan de startlijst. Mannen zoals Wilco Kelderman, Mike Teunissen, Dylan van Baarle en Wout Poels maken hun opwachting bij de start in Utrecht.

Op de hoogte blijven?

Wil je geen Vuelta nieuws mislopen? Volg ons dan op Instagram en Facebook om op de hoogte blijven van La Vuelta Holanda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Categorieën
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!