20210409 VUE010 Luis Angel Gomez Photo Gomez Sport 1

Voorbeschouwing La Vuelta Holanda

Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zo ver: de Gran Salida van La Vuelta 2022 in Nederland! Hoogste tijd om te kijken wat de renners te wachten staat. We nemen je mee in de routes van de drie etappes, de highlights en uiteraard de kanshebbers voor een etappezege.

De 77ste editie van La Vuelta wordt op 19 augustus afgetrapt met een ploegentijdrit door het centrum van Utrecht. Net als tijdens de Tour de France in 2015, starten en finishen de renners bij de Jaarbeurs. Via het Ledig Erf rijden de teams richting de Maliebaan, het oudste fietspad van Nederland. Het peloton vervolgt haar weg naar het Griftpark waarna ze in de wijk Overvecht arriveert. Daar moeten de renners flink in de remmen knijpen vanwege een U-bocht. Onderweg naar Leidsche Rijn zullen de snelheden oplopen tot wel 60 kilometer per uur. Via de Meern keren ze ten slotte terug richting de Jaarbeurs. In totaal is het parcours 23,2 kilometer lang. Het parcours is vlak, maar de korte klimmetjes bij de verschillende bruggen zullen de renners zeker voelen als ze onderweg zijn.

1e Etappe

Kanshebbers ploegentijdrit

Voor de etappezege zijn er genoeg kanshebbers. Ploegen als Jumbo Visma, Ineos Grenadiers en Quick-Step Alpha Vinyl Team hebben allemaal een aantal echte hardrijders in hun team. Eén duidelijke favoriet is lastig aan te wijzen, ook omdat er dit jaar in de grote rondes nog geen ploegentijdrit is gereden. De laatste keer dat La Vuelta met een ploegentijdrit begon, was in 2019. Toen won Astana, voor Deceunick-Quick-Step en Team Sunweb.

Etappe 2: 's-Hertogenbosch - Utrecht

De tweede etappe van de Ronde van Spanje is er eentje voor de sprinters. De start vindt plaats bij de Citadel in ’s-Hertogenbosch. Na een korte neutralisatie, krijgen de renners bij de Brabanthallen vrij spel. Via de Zuidwaterlinie zet het peloton koers richting Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug. In dat laatste gebied kunnen de renners de eerste bergpunten verdienen. Ze passeren dan de Amerongse Berg (2,1 km à 2,4%), een heuvel die niet te vergelijken is met wat de renners in Spanje te wachten staat, maar zeker voor een spectaculaire koers zal zorgen. Er zijn waarschijnlijk genoeg Nederlandse renners die hier hun pijlen op hebben gericht. Ten slotte rijdt het peloton via Vliegbasis Soesterberg, de plek waar de eerste tussensprint ligt, naar het Utrecht Science Park.

2e Etappe

Massasprint

Hoogstwaarschijnlijk eindigt de rit in een massasprint. Kanshebbers zijn onder andere Sam Bennet (Bora-Hansgrohe), Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck), Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo). De laatste massasprint in La Vuelta, etappe 16 in 2021, werd gewonnen door Europees kampioen Fabio Jakobsen.

Etappe 3: Breda - Breda

Na twee dagen koers in Utrecht, Gelderland en Oost-Brabant, rijden de renners in de derde etappe door West-Brabant. Het peloton start bij het Kasteel van Breda. Kort daarna volgt een bijzonder moment: de renners lopen met de fiets aan de hand door de Grote Kerk van Breda. De neutralisatie eindigt in Ulvenhout waarna de renners hun weg vervolgen naar Chaam. Niet veel later passeert het peloton zelfs de Nederlandse grens en doorkruisen ze de Belgische plaats Baarle-Hertog. Via Oosterhout, Fijnaart en Bergen op Zoom rijden ze naar de Brabantse Wal. In Woensdrecht wacht hen een kort klimmetje (400 meter à 3,7%) waar bergpunten te verdienen zijn. Op zo’n 28 km van de finish passeren de renners onder andere de wielerdorpen Rucphen en Sint Willebrord (waar ook de tussensprint ligt).

3e Etappe

Opnieuw een sprint

De etappe eindigt voor het Chassé Theater in Breda. Net als in de tweede etappe, kunnen de sprinters in de derde etappe hun hart ophalen. Wordt het een tweede etappezege voor de winnaar van een dag eerder? Of pakt een van de andere sprinters de ritzege?

Categorieën
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!