Shirts

Van amarillo naar roja: de leiderstruien in La Vuelta a España

Sinds de eerste Ronde van Spanje in 1935 zijn de kleuren van de leiderstruien voor de verschillende klassementen flink veranderd. De huidige generatie zal La Vuelta associëren met de kleur rood, maar deze kleur wordt pas sinds 2010 gebruikt om de leider van het algemeen klassement te duiden. De verhalen rondom het geel van de Tour en het roze van de Giro zijn vaak bekend, die van La Vuelta a España een stuk minder.

De eerste twee edities van de Ronde van Spanje droeg de leider van het algemeen klassement een oranje trui. Vervolgens werd er achtereenvolgens in een witte, gele, nogmaals oranje en goudgele trui gefietst. Deze wisselingen in kleuren heeft te maken met de sponsoren van La Vuelta. Door de jaren heen zijn er namelijk verschillende hoofdsponsors geweest. Uiteindelijk is de organisatie overgestapt naar de kleur rood (roja), omdat de goudgele (amarillo) trui te veel leek op de gele trui in de Tour de France. Met de kleur rood is ervoor gekozen om te refereren aan de successen van Spaanse wielrenners, de renners reden namelijk in een rode trui wanneer ze voor hun land uitkwamen.

Visjestrui

Daarnaast zijn de kleuren van de truien voor de leiders van het puntenklassement (groen) en het bergklassement (wit met blauwe bolletjes) ook flink veranderd. Zo was de trui van het puntenklassement blauw met gele vissen. Deze werd dan ook wel de ‘visjestrui’ genoemd. De vissen verwijzen naar de Spaanse visindustrie, die jarenlang sponsor was van dit klassement. De beste klimgeit draagt sinds 2010 een witte trui met blauwe bolletjes, maar ook deze trui was aan verandering onderhevig. Zo werd er in een groene, oranje en zelfs rode trui gefietst. Tot nu toe is Joop Zoetemelk de enige Nederlandse winnaar van het bergklassement in de Ronde van Spanje (1971).

Vierde klassement

Sinds 2019 heeft ook de Ronde van Spanje een jongerenklassement, de leider hiervan draagt een witte trui. Hiervoor werd er gewerkt met een regelmatigheids-, tussensprint- en combinatieklassement. Tot 2018 werd er dus gestreden voor de witte trui van het combinatieklassement, maar daar is de organisatie mee gestopt. Vaak ging de winnaar van de rode trui er ook vandoor met de witte trui. Dit kwam doordat er flink wat punten vielen te verdienen bij goede klasseringen in bergetappes.

D4 A5204
Categorieën
Vuelta Historie

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!