Vuelta Javier Interview

“Terugkeren naar Nederland voelt als thuiskomen!”

Javier Guillén: "Voor Spanjaarden is het indrukwekkend om te zien hoe normaal de fiets is in jullie dagelijks leven."

In 2009 startte La Vuelta a España voor het eerst in Nederland. Toen begon de Spaanse wielerronde met een tijdrit op het TT-circuit van Assen. De beer uit Bern, Fabian Cancellara was de snelste: hij legde de 4,8 kilometer af in 5 minuten en 20 seconden. Javier Guillén, directeur La Vuelta a España, vertelt: “2009 was een geweldige ervaring met Nederland en haar wielerfans! We waren daar zo dankbaar voor dat we het gevoel hadden dat we ooit terug moesten komen.”

De goede ervaringen met Nederland waren echter niet de enige reden om terug te keren naar de Lage Landen. De jubileumeditie (75ste editie) van La Vuelta had een speciale start nodig. “We konden met Utrecht als startplaats (eerste stad ter wereld die gastheer is van alle drie de grote wielerrondes) La Vuelta een uniek tintje geven. Daarnaast wilden we een verhaal vertellen tijdens onze jubileumeditie. Nederland en Spanje waren ooit onderdeel van hetzelfde rijk en hebben daarom een sterke cultuurhistorische band. Dat verhaal kunnen we vertellen met de start van de ronde in 2020 in Nederland,” aldus Javier Guillén.

Daarnaast kijkt de directeur van La Vuelta gefascineerd naar de Nederlandse fietscultuur. “Voor Spanjaarden is het indrukwekkend om te zien hoe normaal de fiets is in jullie dagelijks leven. Overal in Nederland zie je fietspaden, fietsenstallingen en fietsen of je nu op het platteland komt of in de stad bent. Die manier van leven in Nederlandse steden is een voorbeeld voor veel Spaanse steden, vind ik.”

Nog één keer terug naar 2009, want daar is een speciale band ontstaan. “De start in 2009 in Assen was erg mooi om mee te maken. De band die daar tussen Nederland en Spanje is opgebouwd is voor ons nog steeds erg speciaal. Dat we in 2020 weer in Nederland mogen starten voelt voor ons als thuiskomen!”

Categorieën
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!