Tour96

Terug naar de Tour van '96 in 's-Hertogenbosch

Veel Bosschenaren zullen terugdenken aan de Tour van 1996 als de tweede etappe van La Vuelta op 20 augustus van start gaat bij de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Ook in 1996 startten de renners bij het evenementencomplex in de Brabantse stad. Het peloton reed toen drie etappes op Nederlands grondgebied, hetzelfde aantal Nederlandse etappes als tijdens La Vuelta 2022. Het was een editie waarin Nederlanders regelmatig de hoofdrol speelden, met zowel hoogte- als dieptepunten.

De eerste etappe van de Tour van 1996 was een proloog van 9,6 kilometer en startte dus bij de Brabanthallen. Vroeger werden hier wekelijkse vee- en paardenmarkten gehouden. Een dag voor de start van de Tour stonden er dan ook nog koeien in het complex. Deze werden logischerwijs weggehaald en alles werd schoongemaakt, maar volgens aanwezigen kon je de strontlucht nog ruiken. De proloog werd uiteindelijk gewonnen door de Zwitser Alex Zülle. De Zwitser heeft een Nederlandse moeder en dus had de overwinning toch een oranje tintje.

Slechte dag voor Nederlanders

Een dag later stond de eerste rit in lijn op het programma. Een vlakke etappe van dik 200 kilometer met start en finish in ’s-Hertogenbosch. Omdat er een massasprint verwacht werd, waren alle ogen gericht op de Nederlandse sprinter Jeroen Bijlevens. Even leek de massasprint niet door te gaan toen een andere Nederlander, Danny Nelissen, in het laatste uur ontsnapte uit het peloton. Het ging echter mis voor Nelissen in Vlijmen; hij werd verkeerd gestuurd op een rotonde en verliest kostbare seconden. Even later wordt hij dan ook door het peloton opgeslokt en komt de massasprint er dan toch. Een grote mogelijkheid dus voor Bijlevens om in ‘zijn’ Brabant een Tour etappe te winnen. Hij wordt uiteindelijk geklopt in de sprint door de Fransman Frederic Moncassin. Jaren later vertelt Jerommeke, zo werd Bijlevens ook wel genoemd, dat dit nog altijd de grootste teleurstelling uit zijn carrière is.

Bolletjestrui voor Nelissen

Gelukkig kon Nederland een dag later opgelucht ademhalen toen Danny Nelissen de bolletjestrui wist te pakken. In de etappe van ’s-Hertogenbosch naar het Franse dorp Wasquehal wist de Limburger genoeg bergpunten te pakken om aan het einde van de dag op het podium te mogen verschijnen. Ook Bijlevens revancheerde zich door een aantal dagen later de andere sprinters te verslaan en als eerste te finishen. Zo kreeg de Tour die toch ietwat teleurstellend begon, toch Nederlandse glans.

La Vuelta in 's-Hertogenbosch

In ’s-Hertogenbosch weten ze dus inmiddels hoe het is om de Tour de France te verwelkomen. In augustus komt daar de Ronde van Spanje bij. De eerste rit in lijn van La Vuelta 2022 start in de Noord-Brabantse stad en eindigt hoogstwaarschijnlijk in een massasprint. Kunnen de Nederlandse sprinters voor succes zorgen?

Categorieën
's Hertogenbosch

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!