Boekpresentatie Edwin Winkels

"Start van Ronde van Spanje wordt in Utrecht net zo’n feest als de Tour!"

© Peter Koop en Algemeen Dagblad

Utrecht moet nog een dik jaar wachten tot de wielrenners arriveren, maar de voorpret voor de Ronde van Spanje kan alvast beginnen. Journalist Edwin Winkels schreef een boek over de geschiedenis van de Vuelta. Woensdag werd zijn eerste exemplaar in ontvangst genomen door burgemeester Jan van Zanen.

Als klein Utrechts jongetje keek hij altijd naar de Tour de France. De Ronde van Spanje, nee daar hadden ze bij de Winkeltjes aan de Absterdijk in Utrecht geen oog voor. Ook later in Hoograven en Kanaleneiland was er veel sport, maar die Vuelta, daar kan Edwin Winkels (56) zich eigenlijk niets van herinneren. ,,Het leefde nu eenmaal niet in Nederland,”zegt hij. ,,Er werd nauwelijks verslag van gedaan en er stonden nooit veel aansprekende namen aan de start.”

Zelfs toen Winkels eind jaren 80 verhuisde naar Barcelona bleef die hele Vuelta een ver-van-zijn-bed-show. Terwijl hij nota bene als wielerverslaggever bij een Spaanse krant begon. ,, Maar gek genoeg ben ik de eerste jaren nooit bij de Vuelta geweest. Want Miguel Indurain, in die tijd de grote Spaanse wielerheld, liet zich daar nooit zien. Die koos altijd voor de Tour. Dus zat ik ook elke zomer in Frankrijk.”

Heroïsche verhalen

Toch is Winkels helemaal om. Zijn liefde voor de Vuelta is inmiddels zo groot dat in de Nederlandse boekhandels nu La Vuelta ligt, een boek vol ‘heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje’. Een jaar lang dompelde Winkels zich onder in oude archieven om de geschiedenis van de Vuelta boven tafel te krijgen. Hij wil het grote publiek laten zien wat hij al langer ontdekte: de Vuelta is een prachtige wielerwedstrijd. ,,Dat komt met name door de fantastische landschappen. Overals in Spanje liggen bergen. De renners komen daarnaast door prachtige dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Je waant je soms gewoon honderd jaar terug in de tijd. Ik ken Spanje vrij goed, maar dankzij de Vuelta ontdek ik telkens toch nieuwe plekjes. De organisatie krijgt het voor elkaar elke keer een nieuwe weggetje of berg te vinden.’’

"Door de prestaties van Robert Gesink, Bauke Mollema en natuurlijk Tom Dumoulin is er veel meer aandacht.”

Ook de rest van de wereld komt hier steeds meer achter. ,,De populariteit van de Vuelta is de laatste jaren enorm gegroeid. Het is voor veel wielrenners een tweede kans om een eventueel mislukte Tour goed te maken. Er verschijnen altijd veel toppers aan de start. En de Nederlanders doen het de laatste jaren goed. Door de prestaties van Robert Gesink, Bauke Mollema en natuurlijk Tom Dumoulin is er veel meer aandacht.”

Geen Tour de France
Toch is de Vuelta nog lang geen Tour de France. ,,En dat zal het ook nooit worden,’’ denkt Winkels. ,,In Frankrijk komt het hele land af op de Tour. Overal langs het parcours staan drommen mensen. Spanje is veel leger. Tijdens de Vuelta zijn er kilometerslange stukken waar je geen mens ziet. In de spaarzame dorpjes houden mensen vaak siësta. Ja natuurlijk, bij het vertrek en aan de finish staan er echt wel mensen. Maar geen enorm publiek, zoals in Frankrijk.’’

Het heeft volgens hem deels te maken met de Spaanse cultuur. ,,Alles draait daar om voetbal. En ook basketbal is er heel groot. Wielrennen staat echt een paar treden lager, met veel minder media-aandacht. De Vuelta is dan ook redelijk relaxed. Zowel voor journalisten als voor wielrenners.”

Dat zal Utrecht volgend jaar ook wel merken, denkt Winkels. De Ronde van Spanje gaat in augustus 2020 bij de Jaarbeurs van start met een ploegentijdrit. ,,De hectiek van 2015, toen de Tour in Utrecht begon, zal veel minder zijn. De Vuelta heeft veel minder regeltjes. De organisatie bestaat uit fantastische, warme mensen die een ontspannen aanpak voorstaan.’’

"De hectiek van 2015, toen de Tour in Utrecht begon, zal veel minder zijn. De Vuelta heeft veel minder regeltjes."

Wat heeft een Spaanse wielerkoers eigenlijk in Utrecht te zoeken? ,,Ook de Vuelta is constant op zoek naar een nieuw publiek. Dat zoeken de Spanjaarden steeds meer internationaal. De organisatie is geïmponeerd door de fietscultuur in Utrecht, en ze zagen natuurlijk wat een feest de Tourstart destijds was. De keuze voor Utrecht is vrij logisch.”

Winkels twijfelt er niet aan dat ook de Vuelta volgens jaar een mensenmassa op de been weet te brengen. ,,Ik denk dat het in Utrecht net zo’n groot feest wordt als bij de Tour. Bij zoiets als een ploegentijdrit is het nog even afwachten, maar bij de eerste twee etappes wordt de belangstelling gigantisch. De wielerploegen gaan daar zeker op inspelen. Ik denk dat veel ploegen hun kopmannen afvaardigen. En de Nederlandse toprenners zullen zich zeker willen laten zien.’’

Voorpret
Voor het zover is, kan Utrecht in elk geval wat voorpret opdoen met zijn boek. Eén van de leukste anekdotes daarin vindt Winkels het relaas van twee relatief onbekende Nederlandse wielrenners die in 1935 aan de start verschenen. ,,Ze waren de eerste Nederlanders ooit die meededen aan een grote wielerronde. Ze kwamen verbijsterd terug uit Spanje. Dat land leefde in 1935 nog bijna in de Middeleeuwen. Die Nederlanders wisten niet wat ze zagen.”

Bij het schrijven van een boek over de Vuelta kon Winkels natuurlijk niet om Michel Stolker heen. De Utrechtse wielerlegende, die vorig jaar overleed, won in 1964 een etappe in de Ronde van Spanje. ,,Het was prachtig geweest als hij bij de boekpresentatie kon zijn. Ik hoop in elk geval dat Utrecht hem tijdens de start van de Vuelta een passend eerbetoon geeft. Er zijn prachtige foto’s van hem bewaard uit die tijd. Het zou te gek zijn als ze die op het Jaarbeursplein zo groot mogelijk projecteren op het nieuwe witte stadskantoor. Dan is het feest écht compleet.”

Utrechter Edwin Winkels schreef een boek over de Vuelta. © Marnix Schmidt
Schermafbeelding 2019 06 21 om 10 53 25
Categorieën
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!