Mathieu Hermans website

“Spanje is echt mijn tweede thuis geworden!”

Onze Nederlandse renners hebben een prachtige staat van dienst in La Vuelta a España. We bezetten momenteel de vijfde plek op de ranglijst van landen met de meeste etappezeges in La Vuelta a España: maar liefst 110 keer kwam een Nederlander als eerste over de streep. Één van Nederlands succesvolste renners in La Vuelta is Mathieu Hermans. Hij won in totaal tien etappes waarvan zes zelfs in één ronde (1988). “Ik koester nog steeds warme herinneringen aan Spanje en La Vuelta,” aldus de voormalig wielrenner.

Met zijn tien etappezeges is hij de op één na succesvolste Nederlandse wielrenner in La Vuelta. Alleen Gerben Karstens heeft meer Spaanse overwinningen (14) op zijn naam staan. In eerste instantie won Mathieu vooral kleinere koersen, maar in 1988 viel opeens alles op zijn plaats in La Vuelta. “In de grote rondes won ik weinig. Je wordt altijd tweede, zeiden ze. Maar voorafgaand aan die Vuelta had ik zeven ritten aangekruist. Ik won er uiteindelijk zes!”

De zege in de slotrit naar Madrid vindt hij zelf de mooiste. Dat is toch een beetje de Champs-Élysées van Spanje, blikt hij terug. Zijn meest bijzondere zege is zonder enige twijfel de zestiende rit met aankomst in Albacete. Opmerkelijk genoeg was dat de enige zege die niet voortkwam uit een massasprint. “Op die dag stond er veel wind en besloot ik in de aanval te gaan. We bleven het peloton voor en de overwinning kon mij eigenlijk niet ontgaan tot ik één kilometer voor de finish op de grond lag. Met behulp van mijn ploeggenoot Erwin Nijboer kwam ik toch nog terug in de kopgroep en won ik de rit.”

Na 1988 pakte hij in 1989 nog vier etappes in La Vuelta a España, maar dat is niet de enige reden waarom Mathieu warme gevoelens voor Spanje heeft. “Ik trok op jonge leeftijd naar Spanje voor mijn wielercarrière. Ik kwam uit voor Spaanse ploegen en heb er met veel plezier gewoond. Het is echt mijn tweede thuis geworden!” Dat La Vuelta naar Nederland komt, is ook voor Mathieu speciaal. “De derde etappe gaat door mijn woonplaats Dongen. Daar kocht ik mijn eerste racefiets, dus nu is de cirkel rond,” lacht hij.

Categorieën
Vuelta Historie

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!