Snuffelfiets

Snuffel mee met La Vuelta

Duurzaamheid staat centraal in de organisatie van La Vuelta Holanda. Fietsen in schone lucht hoort daar natuurlijk bij! Maar hoe schoon is de lucht eigenlijk waar we in fietsen? Dát gaat Samen Meten Utrecht onderzoeken met de campagne Snuffelfietser! In de periode tot en met augustus gaan wij zoveel mogelijk 'snuffelfietsen' op de route(s) van La Vuelta en het gebied daaromheen. Zo brengen we samen de luchtkwaliteit in beeld, meten we de impact van een event zoals La Vuelta en geven we meer aandacht aan het onderwerp luchtkwaliteit.

Wat is Snuffelfiets?

Snuffelfiets is in 2018 opgezet door de provincie Utrecht. In het project fietsen 500 vrijwilligers met een sensor aan hun fiets. De sensor meet onder andere fijnstof (PM2,5) en temperatuur. Zo worden al fietsend omgevingsfactoren gemeten en in beeld gebracht.

De verzamelde data worden (geanonimiseerd) gepresenteerd in actuele kaarten via het online open dashboard op de website van Snuffelfiets. Deelnemers hebben zelf ook toegang tot een persoonlijk portal, waar zij gedetailleerde informatie van hun routes kunnen vinden.

Wat gebeurt er met de data?

Alle data die verzameld worden met de Snuffelfietskastjes zijn terug te vinden op het openbare data dashboard. De verzamelde data rondom de etappes van La Vuelta Holanda, diverse tochten en andere data uit het Vuelta gebied zullen worden bestudeerd. Er zal gekeken worden naar hoe het met de luchtkwaliteit staat vóór de Vuelta maar ook daarna, hoe schoon La Vuelta eigenlijk is en of we de impact van een event als La Vuelta Holanda met Snuffelkastjes kunnen meten (of juist niet). Snuffel jij ook mee? Hoe meer data we verzamelen, hoe interessanter de uitkomsten kunnen zijn!

Categorieën
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!