Blog 2 bietensap

Rode bietensap als wondermiddel om de Vuelta te winnen

Nog drie dagen, dan start de Vuelta in Utrecht. Wielrennen is omgeven van weetjes. De Universiteit Utrecht licht er een paar voor je uit. Meer wetenschap achter het nieuws? Check www.sg.uu.nl. Vandaag over tegenstrijdige berichten rondom sportvoeding. Win je met rode bietensap de Vuelta?

“Rode bietensap verhoogt sportprestaties”, leest de ene tweet, “Sporters, pas op met rode bietensap” verschijnt elders. Rode bietensap is een opkomende trend onder wielrenners en andere duursporters, maar hoe gezond is het rode sap? Tijdens het sporten hebben je spieren veel zuurstof nodig. Het nitraat in rode bieten wordt in je mond omgezet in nitriet, dat weer wordt omgezet in stikstofmonoxide. Een verhoogde concentratie daarvan zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, de doorbloeding van je spieren neemt toe, en daardoor ook het zuurstofaanbod. Maar, zo meldt het Voedingscentrum: dat je daar echt beter van gaat sporten is nog niet wetenschappelijk bewezen. Bovendien kleven er risico’s aan: met een paar slokken krijg je al gauw veel meer dan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid nitriet binnen.

Waarom zijn er zoveel tegenstrijdige berichten in de media over voeding en gezondheid? Volgens voedingswetenschapper prof. Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam) komt dat doordat voedingsonderzoek het terrein is van de life sciences, waarbij moleculen en niet ons dieet centraal staan. Voor bieten geldt hetzelfde als voor chocolade of wijn: bepaalde stofjes kunnen gunstige gezondheidseffecten hebben, maar dat betekent niet dat je elke dag een reep moet eten of een fles wijn kunt drinken. Meer weten? Kijk dan de lezing ‘Meer weten, beter eten’.

Categorieën
Utrecht
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!