IMG 0786

Rijnsweerd ziet komst La Vuelta als stimulans gebiedsontwikkeling

Net voordat de renners op 20 augustus arriveren op het Utrecht Science Park, passeren ze Rijnsweerd. Een gebied dat nu nog vooral bekend staat als een kantorenpark. Over een aantal jaar moet het een plek zijn waar gezinnen wonen, waar horeca ook in het weekend open is en waar bewegen centraal staat. Met name dat laatste punt vormt de basis van de samenwerking tussen Stichting Kantorenpark Rijnsweerd en Stichting La Vuelta Holanda.

Momenteel bestaat het kantorenpark, dat gelegen is tussen de Utrechtse binnenstad en het Utrecht Science Park, uit zo’n 270.000 vierkante meter aan kantoorruimte. “Daar moet circa 400.000 vierkante meter bijkomen maar dan een mix van kantoren en wonen”, zo legt Richard Kraan uit. Als voorzitter van de Stichting Kantorenpark Rijnsweerd is Kraan nauw betrokken bij de transformatie van het gebied. Het grotere doel? “We willen alle belanghebbenden (investeerders, beheerders, huurders en gemeente) in dit gebied met elkaar verbinden. Een belangrijk onderdeel om dat voor elkaar te krijgen, is het ontwikkelen van een identiteit. We hebben ervoor gekozen om het thema bewegen te adopteren in Rijnsweerd.” De komst van La Vuelta is dan ook een uitgelegen kans om de identiteit verder in te kleuren.

Richard Kraan in Rijnsweerd
IMG 0804

Daarnaast heeft de stichting een beweegcoördinator aangesteld die helpt bij het opbouwen van de identiteit. Dat heeft onder andere geleid tot een beweegroute in het gebied. Door middel van een QR-FITcode kunnen werknemers een route volgen (bijvoorbeeld tijdens pauzes) waarbij ze verschillende beweegoefeningen uitvoeren. Daarnaast is inmiddels een aantal sportaanbieders gevestigd in Rijnsweerd die werknemers kunnen voorzien van sportieve activiteiten zoals bootcamps. Kraan: “De aandacht voor gezondheid en bewegen is cruciaal in Rijnsweerd, de meeste mensen die hier werken, zitten namelijk de hele dag.” Daaropvolgend sluit deze visie naadloos aan op die van de omliggende gebieden als Utrecht Science Park en Traiectum Sportcampus Utrecht (gebied Stadion FC Utrecht). “Traiectum Sportcampus Utrecht is de plek waar (top)sport bedreven wordt. Op het Utrecht Science Park ligt de focus op gezondheid en de wetenschap omtrent bewegen. Wij passen dat in Rijnsweerd toe: voor zowel het bedrijfsleven als de bewoners die zich hier over een aantal jaar vestigen. Het is een driehoekswerking die elkaar versterkt.”

"De samenwerking met La Vuelta Holanda biedt de mogelijkheid om onze boodschap verder te verspreiden"

Met behulp van twee investeringspartijen hoopt Stichting Kantorenpark Rijnsweerd dit voor elkaar te krijgen. De huidige behoefte aan huisvesting geeft deze doelstelling een extra zetje, zo concludeert Kraan. “Volgens mij staan alle seinen op groen om die weg in te slaan. De samenwerking met La Vuelta Holanda biedt de mogelijkheid om onze boodschap verder te verspreiden.” Tijdens de tweede etappe van La Vuelta organiseert de stichting een wielerexperience: “Het is een soort festival waar zo’n 450 man samenkomt om te genieten van live muziek, een hapje en een drankje in spaanse sferen, spel, bewegen en uiteraard de koers zelf.” Het initiatief wordt ondersteund door verschillende bedrijven in Rijnsweerd en mede mogelijk gemaakt via Ondernemersfonds Utrecht. Het is een van de vele activiteiten die op touw worden gezet om de verbinding aan te gaan. Ook al razen de renners op 20 augustus in zo’n tien seconden door Rijnsweerd, de waarde van de verbinding door deze samenkomst is op de lange termijn nog steeds te zien. Richard Kraan concludeert dan ook: “Het is veel meer dan alleen een Vuelta etappe.”

IMG 0818
Categorieën
Utrecht

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!