Blog 5 geologie

Over de geologie van de Vuelta

Vandaag start de Vuelta in Utrecht. Wielrennen is omgeven van weetjes. De Universiteit Utrecht licht er een paar voor je uit. Meer wetenschap achter het nieuws? Check www.sg.uu.nl. Deze keer waarom je straks niet alleen op de renners moet letten maar ook op het landschap dat ze doorkruisen.

“Ineens viel het kwartje: een live-uitzending van een wielerwedstrijd is één grote geologische excursie,” zegt geoloog prof. Douwe van Hinsbergen (Universiteit Utrecht). Zo ook de Vuelta. Na een eerste week in Nederland, snellen de wielrenners het grootste gedeelte van de route door bergachtig Spanje. Daar doorkruisen ze onder meer de Puerto de San Glorio, een pas met weids uitzicht op het Cantabrisch gebergte. Deze bergen zijn gevormd in het Laat-Paleozoïcum, een periode meer dan 300 miljoen jaar geleden die zich kenmerkt door gebergtevorming in het Zuid-Europese gebied.

Wil je meer weten over de prachtige gebergten en natuurgebieden die op de routekaart staan van populaire wielerwedstrijden? Op de site Geo Tour de France geven geowetenschappers, waaronder Douwe van Hinsbergen geologische duiding bij elke etappe van de Tour de France. Zo word je ondergedompeld in miljarden jaren oude landschappen waar de wielrenners op hoge snelheid langsrazen.

Categorieën
Utrecht
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!