Bibliotheek Utrecht Annavan Kooij 0556

Onthulling Vuelta gedicht op trappen bij het Stadskantoor

Deirdre Carasso (directeur Bibliotheek Utrecht) heeft op maandag 8 augustus om 13.30 uur samen met Susanne Schilderman (wethouder Vuelta Utrecht) en Simone Richardson (directeur La Vuelta Holanda) een speciaal Vuelta gedicht op de trappen bij het Stadskantoor onthuld. Stadsdichter Ruben van Gogh (Gildemeester Utrechts Stadsdichtersgilde) schreef het speciale Vuelta gedicht ‘Wielertaal’ in opdracht van Bibliotheek Utrecht.

Foto's door: Anna van Kooij

Utrechters maken samen vertaling in 21 talen

Ruben van Gogh, Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde, heeft speciaal voor de komst van La Vuelta naar Nederland een gedicht geschreven. De bieb heeft het gedicht samen met inwoners uit de stad vertaald in de 21 talen van de deelnemende wielrenners aan de afgelopen editie van La Vuelta. Én in het Uteregs, Bredaas en Bosch, de start- en/of finishsteden van La Vuelta. Hele families hebben eraan meegeholpen, van jongeren tot schoonmoeders en oma’s. Een uniek project, dat nog nergens ter wereld is gedaan.

De Nederlandse versie van het gedicht is onthuld bij de trappen aan de achterkant van het Centraal Station, bij het Stadskantoor. Bij de feestelijke onthulling heeft Ruben van Gogh meer verteld over het maakproces én zijn gedicht voorgedragen. Daarna werden er ook een aantal vertalingen voorgelezen.

Blijvend kunstwerk

Wethouder Susanne Schilderman, die naast de openbare ruimte ook de Vuelta in Utrecht in haar portefeuille heeft, was mede verantwoordelijk voor de onthulling. De gemeente Utrecht heeft bijgedragen aan de realisering van het gedicht op de trappen. Schilderman is verheugd dat cultuur en sport in dit project mooi samengaan in een blijvend aandenken in de Utrechtse buitenruimte, op de plek waar de eerste etappe van La Vuelta 2022 van start gaat.

Ook Simone Richardson, projectdirecteur van La Vuelta Holanda was aanwezig bij de onthulling. Zij benadrukt de waarde van het activatieprogramma en de diversiteit bij La Vuelta. De feestelijke onthulling van het gedicht is één van de ruim 300 verschillende culturele, sportieve, educatieve, culinaire en feestelijke activiteiten rondom de Vuelta start in Nederland.

Boekje in 21 talen

Er is een boekje gemaakt met alle versies van het gedicht. Deze is op 8 augustus uitgedeeld aan alle aanwezigen. Het is ook verkrijgbaar op 13 augustus in de Grote hal van Bibliotheek Neude tijdens het spinning event ‘Vamos Spinning!’ Alle versies zijn van 15 t/m 21 augustus te bewonderen in Bibliotheek Neude.

Anna van Kooij
Bibliotheek Utrecht Annavan Kooij 0260
Categorieën
Utrecht
Infrastructuur
Algemeen
Actualiteit

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!