Van Gogh Roosegaarde fietspad foto Studio Roosegaarde

Noord-Brabant: Een landschap vol bijzondere fietsroutes!

De band die Noord-Brabant heeft met fietsen is sterk; van bekende wielerdorpen zoals St. Willebrord tot bekende Brabantse (oud-)renners als Steven Kruijswijk en Adrie van der Poel. Daarnaast ligt er in Brabant meer dan vijfduizend kilometer aan recreatieve fietsroutes. Deze fietsroutes krijgen er een extra dimensie door de bijzondere verhalen die hierachter liggen.

Een van de meest bijzondere fietspaden is misschien wel de Van Gogh fietsroute. De totale lengte van de fietsroute is 435 kilometer, verdeeld over tien routes door de gehele provincie. Noord-Brabant is namelijk de thuishaven van schilder Vincent van Gogh. De fietsroute leidt je langs plekken waar Van Gogh woonde, wandelde en schilderde. In Eindhoven ligt, tussen de door Van Gogh geschilderde Collse Watermolen en Opwettense Watermolen, bijvoorbeeld het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Dit fietspad bestaat uit duizenden steentjes die in het donker oplichten, waardoor het fietspad een magisch effect krijgt. Het fietspad is geïnspireerd op het wereldberoemde schilderij ‘Starry Night’. Check de tien Van Gogh fietsroutes op Visitbrabant.com.

Liberation Route Brabant

De Tweede Wereldoorlog is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland. Ook in Brabant heeft dit haar sporen nagelaten. De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Een van de indrukwekkendste locaties is Nationaal Monument Kamp Vught, waar nog altijd een deel van het doorvoerkamp overeind staat. Inmiddels is hier een museum bij gebouwd om alle verhalen die zich hier hebben afgespeeld, te kunnen verbeelden. Ontdek alle Liberation Route Brabant fietsroutes op Visitbrabant.com.

Bron: VisitBrabant
20190701 Routebureau HR 011 0567

Het Halve Zolenpad

Het Halve Zolenpad is een fietspad dat loopt tussen Raamsdonksveer en ’s-Hertogenbosch. Het fietspad ligt op de plek waar vroeger de Langstraatspoorlijn liep, ook wel de Halve Zolenlijn genoemd. Deze spoorlijn liep vroeger van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar ’s-Hertogenbosch en fungeerde als verbinding voor de schoenen- en leerindustrie. Deze industrie ontstond in deze regio tijdens de industriële revolutie en zorgde voor welvaart in het gebied. De naam Halve Zolenlijn is dus afgeleid van de schoenenindustrie, maar werd ook gebruikt als bijnaam voor de inwoners van dit gebied. Tegenwoordig is het spoor niet meer in gebruik en kun je als recreatieve fietser hier genieten van de omgeving. Met verschillende oude spoorhuisjes, spoorbruggen en informatiebordjes krijg je het gevoel weer even terug te zijn in de 19e eeuw.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie fietsroutes en bijzondere fietspaden in Noord-Brabant. De komende tijd lichten we meer van dit soort mooie plekken en initiatieven uit. Eén ding is zeker: Noord-Brabant heeft heel wat moois te bieden voor fietsliefhebbers, van jong tot oud, van amateur tot prof!

Bron afbeelding: VisitBrabant

Categorieën
's Hertogenbosch
Breda

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!