Blog 3 motivatie

Meer motivatie kan leiden tot slechtere (fiets)prestaties

Nog twee dagen, dan start de Vuelta in Utrecht. Wielrennen is omgeven van weetjes. De Universiteit Utrecht licht er een paar voor je uit. Meer wetenschap achter het nieuws? Check www.sg.uu.nl. Deze keer waarom extra inzet soms leidt tot slechtere prestaties.

Nog even extra blokken voor een goed cijfer, een bonus als je hard werkt op kantoor, of een topsporter die net dat tandje extra bijzet en zo goud binnensleept: inspanning wordt beloond. Toch leidt extra motivatie niet altijd tot betere prestaties. Psycholoog dr. Erik Bijleveld (Radboud Universiteit) doet onderzoek naar chocking under pressure: het verschijnsel dat mensen slechter presteren dan ze kunnen, wanneer de motivatie heel hoog is.

Waarom presteren we eigenlijk slechter terwijl we juist beter ons best doen? Dat heeft te maken met ons werkgeheugen, het mentale systeem dat informatie tijdelijk actief houdt. Wanneer we onder druk staan wordt ons werkgeheugen opgevuld door zorgen over die prestatie, daardoor is er minder werkgeheugen beschikbaar voor de taak zelf. Denk aan een computer die goed werkt, maar vertraagt als er tien programma’s tegelijk openstaan. Daarnaast zorgt prestatiedruk ervoor dat we bewuste aandacht gaan gebruiken voor iets dat we normaal gesproken automatisch doen. Die extra concentratie verstoort de vloeiende uitvoering van goed aangeleerde bewegingen, zoals de service van een tennisser, maar ook het schakelen in de auto.

Concentreer je dus op waar je mee bezig bent, maar denk er niet teveel over na. En ga er al helemaal niet over stressen, dat werkt alleen maar averechts. Meer weten? Lees de column van Bijleveld over presteren onder druk.

Categorieën
Utrecht
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!