20220512 1120 Vuelta JKN 01199 2

Is een toertocht leuker dan een gewone fietsrit?

Zat om telkens weer hetzelfde rondje te fietsen? Kun je alle wegen in de buurt van je huis wel dromen? Doe dan mee aan een toertocht. Volg de pijlen en geniet met volle teugen van nieuwe routes, eten en drinken én de gezellige sfeer.

Bron: fietssport.nl Schrijver: Ard Krikke

Net zoals iedere fietser heb jij waarschijnlijk een paar vaste rondjes. De ene keer ga je linksom en pak je een paar pittige heuvels mee, de andere keer ga je rechtsom en knal je over mooie kronkeldijken of platte polderwegen. Niks mis mee. Toch kan deze routine ervoor zorgen dat je soms met frisse tegenzin op het zadel zit.

Deze sportieve sleur is makkelijk te doorbreken: doe mee aan een toertocht. Bijna ieder weekend wordt er wel ergens in Nederland een tocht georganiseerd. Check de kalender om te kijken of er eentje bij jou in de buurt is. Zo ja, pik een tocht uit die bij je past (race, gravel of MTB) en laat je verrassen door de route die de organisatie heeft uitgerold.

Dit zijn 10x redenen waarom een toertocht leuker is dan jouw vaste fietsrit.

1. Je hoeft nergens over na te denken
Gewoon inschrijven, opstappen en gaan: pijlen wijzen je simpel de weg. Deze zijn door de toertochtorganisatie onder meer aan hekken, bomen en borden bevestigd. Dus geen gehannes met je telefoon of GPS. Gewoon volop van de omgeving genieten. Wat wil je nog meer?

Je eerste toertocht? Dit zijn 12x antwoorden op al jouw beginnersvragen.

2. Je komt soms op plekken waar je anders niet mag fietsen
Dit geldt vooral voor mountainbike- en graveltochten. De organisatie, meestal een lokale fietsclub, doet er namelijk alles om deelnemers over de mooiste paden te loodsen, zelfs als deze paden door natuurgebieden, zandgroeves of paardenstallen lopen. Hiervoor hebben ze dan uiteraard wel de benodigde vergunningen geregeld!

3. Je fietst in een andere omgeving
Hierdoor kijk je vaak met andere ogen naar het landschap. Dijken, polders, bossen, heidevelden, dorpen: ze zien er in Zeeland allemaal net even anders uit dan in Zuid-Holland.

4. Je krijgt onderweg eten en drinken
Dit doe je bij een zogenaamde verzorgingspost – zit bij de prijs van de tocht inbegrepen. Deze koek-en-zopie tent(en), bemand door vrijwilligers, puilt vaak uit met bananen, ontbijtkoeken, sinaasappelpartjes, rozijnen, energiedranken en warme bouillon.

5. Je komt alleen maar vriendelijke vrijwilligers tegen
Deze vrijwilligers bemannen onder andere de inschrijving, verzorgingsposten en de fietsenstalling (indien aanwezig). Daarnaast zorgen ze er bij veel toertochten voor dat je op drukke wegen en kruisingen veilig kunt oversteken. Ideaal.

6. Je ondersteunt lokale fietsclubs
Door mee te doen aan een toertocht draag je een steentje bij aan de fietsinfrastructuur. Hoe? Fietsclubs gebruiken jouw inschrijfgeld om activiteiten te ondernemen. Zo leren verenigingen mensen beter en veiliger fietsen (Start2Bike), onderhouden ze MTB-routes en organiseren ze ieder weekend leuke en laagdrempelige toertochten.

7. Je beoefent met andere fietsers de mooiste hobby ter wereld
Omdat samen fietsen leuk is, hangt er altijd een gezellige sfeer tijdens tochten. Leuke bijkomstigheid is dat je snel aan de praat raakt met andere deelnemers en vrijwilligers. Ook leuk: loeren naar andermans materiaal. Bij een toertocht draait het dus om genieten – op je eigen tempo – en niet om zo snel mogelijk van A naar B te racen. Het is GEEN wedstrijd.

8x tips om vervelende fietsblessures te voorkomen.

8. Je hebt een extra reden om af te spreken met vrienden
Dit geldt helemaal voor fietsmaten die niet om de hoek wonen. Raadpleeg de toertochtkalender, kies een tocht uit die ergens halverwege jullie beiden wordt georganiseerd en praat al routebordjes volgend bij. Ideaal toch?

9. Je spijkert jouw topografie bij
Door regelmatig ergens anders te fietsen, leer je automatisch nieuwe natuurgebieden, dorpen, steden en streken kennen. Wedden dat jij na een paar tochten vanzelf weet waar de Maasduinen, het Horsterwold of het Baloërveld ligt? Je oude aardrijkskundeleraar zou trots op je zijn.

10. Je hebt een stok achter de deur
Schrijf je in en je zult zien dat je staat te trappelen om op zaterdag- of zondagochtend je bed uit te springen. Ook als je geen zin hebt of als de weergoden niet meewerken: je staat nooit alleen aan de start (ergens tussen 8.30 uur en 11.00 uur). En na afloop is het altijd gezellig napraten.

20220512 1129 Vuelta JKN 003 09058
Categorieën
Algemeen
Nederland Fietsland

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!