Blog 4 muffin

Is deze muffin doping?

Morgen start de Vuelta in Utrecht. Wielrennen is omgeven van weetjes. De Universiteit Utrecht licht er een paar voor je uit. Meer wetenschap achter het nieuws? Check www.sg.uu.nl. Deze keer waarom een muffin een wielrenner bijna fataal werd.

In 1992 werd de Amerikaanse wielrenner Alexi Grewal betrapt op het gebruik van doping. De dopingcontrole wees op het gebruik van morfine. Grewal ontkende het dopinggebruik en gaf aan dat hij de dagen ervoor heel veel maanzaadmuffins gegeten had. Niemand geloofde zijn vreemde excuus in eerste instantie, maar uit onderzoek bleek dat maanzaadjes inderdaad kleine hoeveelheden morfine bevatten. Grewal’s maanzaadmuffins werden onderzocht en deze bleken inderdaad tot de positieve uitkomst van de controle te hebben geleid waardoor hij werd vrijgesproken.

De grens tussen medicijnen en voeding is een vage grens. Ongeveer 65% van de geneesmiddelen is ontwikkeld uit voedingsmiddelen, vertelt farmacoloog prof. Johan Garssen, hoofd Future Foods aan de Universiteit Utrecht. Zo was aspirine oorspronkelijk een thee die gedronken werd in het oude Egypte, gemaakt van de schors van een boom. 1000 jaar later kwam men erachter dat de thee helpt tegen koorts en pijn, wat leidde tot de ontwikkeling van het huidige aspirientje, het meest gebruikte geneesmiddel ter wereld.

Zo kan het dat gewone voedingsmiddelen, zoals maanzaadmuffins, een prestatieverhogende werking kunnen hebben. Toen er vroeger nog een beetje cocaïne in cola zat, werd dat ook graag gedronken door de renners. Waar trek je de grens tussen voeding en doping? Mogen de profwielrenners straks geen muffins meer eten en alleen nog maar decafé drinken?

Meer weten over de verdwijnende grens tussen farma en voeding, kijk de lezing van prof. Johan Garssen terug.

Categorieën
Utrecht
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!