Hoge Bi op Maliebaan

Het ontstaan van de Nederlandse fietscultuur

Nergens anders ter wereld is fietsen zo’n vast onderdeel van het dagelijks leven als in Nederland. Kinderen groeien ermee op, van ritjes naar school of naar de sportvereniging. Veilige fietspaden, die fietsers scheiden van het overige verkeer, zijn er in overvloed. Het feit dat er meer fietsen zijn dan mensen, zegt genoeg. Maar hoe is deze fietscultuur eigenlijk ontstaan?

Eigenlijk bestaat de fiets zoals wij ‘m nu kennen nog helemaal niet zo lang. Begin 19e eeuw bestond er wel zoiets als een loopfiets, maar die werd vooral als vervanging voor trekdieren gebruikt. Pas later in de 19e eeuw werden er creaties gemaakt die meer op de huidige fiets begonnen te lijken. Eind 19e eeuw was fietsen vooral populair onder waaghalzen. De fiets zag er ook toen nog niet zo uit als wij ‘m nu kennen. Misschien ken je de oude beelden wel, zo’n fiets met een enorm groot voorwiel en een klein achterwiel, ook wel hoge bi genoemd. Het was een hele kunst om dit voertuig goed te besturen en niet voorover te klappen als de weg naar beneden af liep. Fietsen was toen duidelijk niet voor iedereen.

Steeds veiliger

De jaren erna werd de fiets veel veiliger gemaakt. Er werd veel aan gesleuteld, van luchtbanden tot kettingaandrijving. De fiets kreeg een ander uiterlijk, in deze tijd beter bekend als de omafiets. Het was met name de ANWB die campagne maakte voor de veiligere manier van fietsen. Door alle aanpassingen aan de fiets werd fietsen ook voor vrouwen steeds prettiger in het gebruik. Zo groeide de fiets steeds meer uit als een vervoersmiddel van rijk en arm, van man en vrouw.

Door de aanleg van fietspaden werd fietsen veiliger en populairder. Nu niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.
Foto1herberttiemensimg 20140211 114751

Grootste fietsland ter wereld

De import van fietsen uit het buitenland steeg begin 20e eeuw enorm en al snel groeide Nederland uit tot het grootste fietsland ter wereld (rond de half miljoen exemplaren). Door het aanleggen van speciale fietspaden nam de populariteit alleen maar verder toe. Pas toen de auto steeds meer zijn intrede deed bij veel Nederlandse gezinnen, verloor de fiets aan populariteit. Gelukkig is dit later weer helemaal teruggekomen, met name rond eind jaren 60, toen de jeugd zich steeds meer ging afzetten tegen de cultuur uit de jaren 50.

De fiets is inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, in allerlei vormen en maten. Een unieke cultuur, waar we als klein landje enorm trots op zijn. Fietsen is voor iedereen, kan door iedereen beoefend worden en zal niet snel meer verdwijnen uit onze cultuur!

Categorieën
Nederland Fietsland

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!