20211003 PRX1030 A S O Pauline Ballet

Het verhaal van de vijf wielermonumenten

De droom van elke renner is het winnen van één van de vijf wielermonumenten. Deze wedstrijden worden gezien als de belangrijkste eendagskoersen uit het wielrennen. Met een overwinning voegt een renner zijn naam toe aan de rijke geschiedenis van deze wedstrijden die al ruim honderd jaar bestaan. Aan alle monumenten kleven fascinerende verhalen gekleurd met sportieve prestaties van soms mythische proporties. Dat er pas drie renners (Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Rik Van Looy) zijn die alle vijf de wielermonumenten hebben gewonnen zegt genoeg over de moeilijkheidsgraad van deze koersen. Mathieu van der Poel won begin April voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen, één van de vijf wielermonumenten. Lukt het hem om dit jaar nog een wielermonument op zijn palmares te schrijven?

Milaan-San Remo

Milaan-San Remo is altijd het eerste wielermonument van het jaar. Het kondigt het begin van de lente aan, vandaar ook haar bijnaam 'La Primavera’ wat letterlijk de lente betekent. In 1907 werd de eerste editie gehouden. Het parcours van deze Italiaanse klassieker loopt over mooie brede wegen aan de Noord-Italiaanse kust van de Middellandse Zee. De koers telt ruim 290 kilometer en is daarmee momenteel de langste route op profniveau. De beslissing valt vaak op de laatste helling van de dag, de Poggio, of in de spurt op de beroemde Via Roma in Sanremo. Dit jaar vond Milaan-San Remo op 19 maart plaats. Toen ging de Sloveen Matej Mohoric van Bahrain Victorious er met de winst vandoor.

de Ronde van Vlaanderen

Op zondag 3 april vond het tweede wielermonument van dit jaar, de Ronde van Vlaanderen, plaats. Deze werd in 1913 voor het eerst georganiseerd en staat ook wel bekend als ‘Vlaanderens Mooiste’. Om de Ronde te winnen moet je als wielrenner goed overweg kunnen op kasseien én op korte heuvels. Dit jaar eindigde onze eigen Mathieu van der Poel, die de ronde al eens in 2020 had gewonnen, op de eerste plaats. Wout van Aert die vooraf werd gezien als één van de kanshebbers voor de eindwinst moest helaas afzeggen vanwege een positieve coronatest.

20211003 PRX1029 A S O Pauline Ballet

Parijs-Roubaix

Komend weekend staat Parijs-Roubaix op het programma. Zaterdag zullen de vrouwen en zondag zullen de mannen om de beroemde kei strijden. Het is één van de oudste wielerkoersen en kent sinds 1919 de bijnaam: de hel van het noorden, doordat de renners vanwege de eerste wereldoorlog door een volledig verwoest landschap reden. Tijdens Parijs-Roubaix moeten de renners over tientallen kilometers moeilijk berijdbare kasseien fietsen en dat leidt tot talloze valpartijen en lekke banden. Mathieu van der Poel verkeerd momenteel in bloedvorm en wordt gezien als topfavoriet voor de eindzege. Andere favorieten zijn Mads Pedersen, Kasper Asgreen en Christophe Laporte.

LUIK-BASTENAKEN-LUIK

Een week na Parijs-Roubaix staat het peloton alweer klaar voor Luik-Bastenaken-Luik. Dit wielermonument door de Belgische Ardennen wordt onder de wielerfans La Doyenne (ouderdomsdeken) genoemd, omdat het in 1892 al voor het eerst voor amateurs werd georganiseerd. Sinds 1905 werd het voor de eerst keer voor professionele renners georganiseerd. Hierdoor claimen zij de oudste wielerwedstrijd ter wereld te zijn. Het is de afsluiting van het voorjaar waarna de grote wielerrondes in de maanden die daarop volgen van start gaan.

de Ronde van Lombardije

Aan het einde van het wielerseizoen staat de laatste van de vijf wielermonumenten op het programma: de Ronde van Lombardije. Toen deze klassieker in 1905 voor het eerst werd verreden, was dit onder de naam Milaan-Milaan. De Ronde van Lombardije vindt altijd aan het begin van de herfst plaats en wordt daarom ook wel de ‘klassieker van de Vallende Bladeren’ genoemd. Het parcours van deze mooie klassieker gaat over de heuvels van de Noord-Italiaanse regio Lombardije, en slingert zich een weg tussen de grote meren uit de streek (o.a. het Comomeer) om tenslotte te eindigen in Como.

20210425 LBL2054 A S O Aurelien Vialatte
Categorieën
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!