Fietsen Utrecht Centraal

De ontwikkeling van de Nederlandse fietscultuur

Met 23 miljoen fietsen, meer dan 35.000 kilometer fietspad en 250 fietsritten per persoon per jaar, is Nederland een fietswalhalla. We schreven eerder al een artikel over het ontstaan van de Nederlandse fietscultuur. Maar ook nu is de fiets nog in ontwikkeling. Bijna 40 procent van de nieuwe verkochte fietsen zijn bijvoorbeeld e-bikes. Hoe gaat het verder met ons fietslandje?

Dat het aantal fietsen groter is dan het aantal mensen in Nederland, wist je waarschijnlijk wel. De Fietsersbond onderzocht de Nederlandse fietscultuur. Zo ontdekte ze dat als we alle fietsen in Nederland achter elkaar zetten, we een rij kunnen maken van 30.000 kilometer lang! Niet gek als je weet dat er per 100.000 inwoners 16 fietsenwinkels zijn. We kunnen dus heel makkelijk een stadsfiets, racefiets, ligfiets of mountainbike scoren! Veel mensen kopen dan geen nieuwe fiets, maar schaffen een tweedehands fiets aan. Ongeveer 42 procent van de Nederlanders rijdt op een tweedehands fiets rond.

Veilige fietsomgeving

De afgelopen jaren zijn we in Nederland druk bezig geweest met het verbeteren van de fietsomgeving. Op verschillende plekken worden er snelfietsroutes aangelegd, snelle fietspaden die regio’s en steden met elkaar verbinden. Hiermee probeert de overheid men te stimuleren om de fiets te pakken richting het werk in plaats van de auto. Al gebeurt dit nu vaak al, want wist je bijvoorbeeld dat er tijdens de ochtendspits meer fietsen dan auto’s op de weg zijn? Ook wordt er hard gewerkt om fietsen nog veiliger te maken. Zo is er op kruisingen van fietspaden met wegen LED-verlichting aangebracht om automobilisten te waarschuwen dat er een fietser aankomt. Tussen Eindhoven en Veldhoven is zelfs een zwevende fietsrotonde ontwikkeld, zodat fietsers gescheiden zijn van automobilisten.

Sportieve fietsers

Dat we onze fiets niet alleen meer gebruiken om van A naar B te komen, blijkt wel uit de gegevens van NOC*NSF. De laatste jaren is het aantal sportieve fietsers (bijvoorbeeld wielrenners, mountainbikers, etc.) flink toegenomen. Volgens de laatste cijfers tellen we in Nederland meer dan 1,2 miljoen sportieve fietsers. Wellicht dat de recente successen van wielrenners als Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten en Dylan Groenewegen hier een bijdrage aan hebben geleverd. In het professionele wielrennen rijgt Nederland tegenwoordig de overwinningen aaneen. Helaas hebben de successen in het vrouwenwielrennen nog niet voor een supergrote boost gezorgd aan vrouwelijke sportieve fietsers. Het overgrote deel is nog steeds man (72 %), maar het percentage vrouwen neemt wel toe.

Wielrenners

Toekomst

Hoe de toekomst van onze Nederlandse fietscultuur eruit gaat zien? Verschillende experts hebben zich gebogen over dit vraagstuk voor een onderzoek van de Fietsersbond. We weten het niet precies, maar de kans is groot dat we over tientallen jaren ons nog steeds verplaatsen met deze tweewieler. Eén ding is in ieder geval zeker: de liefde voor de fiets zal altijd blijven bestaan.

Categorieën
Nederland Fietsland

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!