Visual

De eeuwige strijd om het rood-wit-blauw

Een jaar lang mogen rondfietsen in de rood-wit-blauwe trui, het is voor elke wielrenner een droom. Van 22 tot en met 26 juni strijden profrenners weer voor dit tricot tijdens het Nederlands kampioenschap tijdrijden en op de weg. Voor het derde opeenvolgende jaar ligt het parcours in de provincie Drenthe en beklimmen de toppers de VAM-berg.

De eerste editie van het NK wielrennen vond plaats in 1888 in het Groningse dorp Muntendam. Destijds mochten er alleen mannen aan de wedstrijd deelnemen en werd de koers ook niet expliciet het Nederlands kampioenschap genoemd. Uiteindelijk haalden maar twee (!) renners de finish; de meeste renners konden het fysiek niet aan en haalden de eindstreep niet. Sinds 1928 mogen er alleen profrenners meedoen en wordt het evenement door de KNWU georganiseerd. Pas in 1965 vond de eerste wegwedstrijd voor vrouwen plaats, die werd verreden op het circuit in Zandvoort.

Inmiddels is het programma een stuk uitgebreider en bestaan er naast de elite vrouwen en mannen ook de categorieën nieuwelingen, junioren, beloften en elite zonder contract. Traditioneel worden de wedstrijden op de weg gereden in het weekend voor de Tour de France. Dit is niet alleen een traditie in Nederland, ook in andere Europese landen worden er nationale kampioenschappen verreden. Op die manier kunnen de renners direct schitteren met hun trui tijdens de Ronde van Frankrijk.

Dat ze graag in het rood-wit-blauw rondrijden, blijkt wel uit het de reactie van Mathieu van der Poel na zijn overwinning in 2020 op het NK: “Die trui doet wat met me”. In 2018 werd Van der Poel ook al Nederlands kampioen op de weg. Niet alleen die overwinning maakte veel los, ook de witte broek die hij droeg onder zijn Nederlandse trui maakte veel los. In de wielerwereld is namelijk het dragen van een witte broek ‘not done’. Nu is Van der Poel sowieso een onconventionele renner, maar het dragen van die broek bleek achteraf een tactische zet. Op de wedstrijdbeelden vanuit de helikopter konden de ploegleiders Mathieu namelijk moeilijk onderscheiden van de destijds Luxemburgs kampioen Bob Jungels. Ze droegen beiden een zwarte koersbroek én een rood-wit-blauwe trui. In de daaropvolgende wedstrijden reed Mathieu daarom in een witte broek, zo konden ze hem sneller herkennen en tactische tips geven. Met succes; in het seizoen 2018-2019 won hij, in de Nederlandse trui, 32 van zijn 34 wedstrijden.

Dit NK doet Van der Poel niet mee, maar er staan genoeg andere toppers aan de start, zoals: Fabio Jakobsen, Niki Terpstra, Bauke Mollema en Mike Teunissen. Dit jaar wordt, vanwege de TT in Assen, de wedstrijd van de profs op vrijdag 24 juni gereden (start om 13:15). De vrouwenwedstrijd voor profs vindt op zaterdag 25 juni plaats (start 14:40) en belooft met renners zoals Marianne Vos, Lucinda Brand, Demi Vollering en Lorena Wiebes ook een spannende koers te worden.

Het volledige programma van het NK wielrennen is hier te vinden.

Categorieën
Algemeen
Nederland Fietsland
Actualiteit

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!