Podium Tour de France 2018

Ben jij al klaar voor de Tour de France?

Het is weer zover: de Tour de France! Het wielerspektakel start deze zaterdag 6 juli in Brussel en eindigt na iets meer dan 3.480 kilometers, kriskras door het Franse land, zoals gebruikelijk op de Champs-Élysées in Parijs. Wat staat ons dit jaar te wachten? We blikken vooruit en staan stil bij de belangrijkste etappes, aankomsten en de kanshebbers voor het podium.

Ondanks het ontbreken van enkele grote namen valt er deze Tour genoeg te genieten. Voor Nederland kan het meteen op de eerste dag al raak zijn. De eerste etappe van 192 kilometer rond Brussel mondt naar alle waarschijnlijkheid uit in een massasprint. Dylan Groenewegen kan daarin Nederlandse wielerhistorie schrijven. Hij is al het hele jaar in vorm en is één van de favorieten van de etappe van zaterdag. Mocht hij winnen, is hij de eerste Nederlander in 30 jaar die de gele trui aan mag trekken.

Een Tour voor echte klimgeiten

Naast een kanshebber voor de sprintzeges heeft Nederland ook een kandidaat voor het podium in Parijs: Steven Kruijswijk. Vorig jaar eindigde hij als vijfde, maar drie van de vier renners die vorig jaar voor hem eindigde zijn dit jaar niet van de partij. Op voorhand lijkt het dus niet onmogelijk, maar het blijft lastig. De lijst met kanshebbers voor het podium lijkt namelijk oneindig: van Geraint Thomas tot Quintana en van Romain Bardet tot Egan Bernal.

Met weinig tijdritkilometers en veel beklimmingen lijkt het parcours van dit jaar in ieder geval gemaakt voor klimmers. Er staan maar liefst 65 beklimmingen op het programma en er moet in totaal 402 kilometer worden geklommen. Dat is sinds 2010 niet meer zoveel geweest! Vijf keer eindigen we bergop. Het begint al vroeg: in de Vogezen. Op de zesde dag moet de gemeen steile La Planche des Belles Filles worden beklommen. In het zuidwesten van Frankrijk wachten de Tourmalet en de Prat d’Albis, in het zuidoosten Tignes en Val Thorens. Tel daarbij op dat in de Alpendagen zes keer de hoogtegrens van 2.000 meter wordt gepasseerd en het wordt duidelijk dat het een Tour voor de echte klimgeiten is.

Mooiste etappes van TdF 2019

Naast de eerste en zesde etappe, moeten we ook zeker thuisblijven voor de achtste etappe van Mâcon naar Saint-Étienne. Deze etappe hebben alle aanvallers omcirkeld in hun agenda. Het heuvelparcours is te zwaar voor sprinters, maar te makkelijk voor klimmers. Ook de koninginnenrit op donderdag 25 juli is een etappe om goed voor te gaan zitten met de Col de Vars, de Izoard én de Galibier. Verder kijken alle wielerliefhebbers reikhalzend uit naar de veertiende rit van slechts 117 kilometer lang naar de Tourmalet, de negentiende rit naar Tignes en de voorlaatste etappe naar Val Thorens.

Ondanks het ontbreken van Tom Dumoulin en Chris Froome hoeven we ons dus zeker niet te vervelen…

Dylan Groenewegen wint de achtste etappe van de Tour de France 2018.
Dylan Groenewegen wint de achtste etappe van de Tour de France 2018
Categorieën
Actualiteit

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!