20190825 VUE017 Ac PHOTOGOMEZSPORT2019

10 wielerfilms en wielerdocu’s die jou door deze wielerloze periode helpen

Eigenlijk stond de Amstel Gold Race aankomende zondag op het programma. De grootste Nederlandse wielerwedstrijd, die vorig jaar op weergaloze wijze werd gewonnen door Mathieu van der Poel, is helaas afgelast. Maar niet getreurd, wij hebben een mooi lijstje opgesteld met wielerfilms en documentaires om deze wielerloze periode zonder kleerscheuren door te komen.

1. Nieuwe Helden: in het hart van de Tour

Deze documentaire geeft je een kijkje achter de schermen van de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano. De ploeg wordt gevolgd tijdens de honderdste editie van de Tour de France in 2013. Argos-Shimano probeert als nieuwe ploeg zijn plek te veroveren in het peloton. Er zijn hoge pieken zoals de etappeoverwinning van Marcel Kittel en diepe dalen zoals de valpartij van Tom Veelers.

2. Il Lombardia

Een film die gaat over de schoonheid van de Ronde van Lombardije. Il Lombardia wordt ook wel de Ronde van de Vallende Bladeren genoemd, omdat de wedstrijd in de herfst plaatsvindt. Vijf jaar lang trokken de regisseur en zijn cameraman naar Noord-Italië toe om deze legendarische wielerwedstrijd, de Italiaanse fans en verhalen van renners in beeld te brengen.

3. El día menos Pensado (The least expected day)

Voor deze serie zijn in 2019 de renners van Team Movistar gevolgd. De afleveringen geven de wielerfans een bijzonder kijkje achter de schermen bij een van de grootste wielerploegen ter wereld. De eindoverwinning van Richard Carapaz in de Giro d’Italia komt voorbij, maar er wordt ook aandacht besteed aan de interne conflicten van Team Movistar.

4. Coureur

Belgische wielerfilm over een Vlaamse renner die zich graag wil bewijzen en dus alles op alles zet om overwinningen te behalen. Om dit te bereiken wordt hij volgestopt met doping. De film laat zien hoe heftig de invloed van de wielerwereld is op de renners. Daardoor krijg je als kijker een totaal andere kant van de sport te zien.

5. The Program

In deze film staat oud-renner Lance Armstrong centraal. Het verhaal is gebaseerd op het boek Seven Deadly Sins van de Ierse journalist David Walsh. Walsh legde het dopingprogramma van Armstrong en zijn team bloot. De film gaat over het leven van de Amerikaanse renner en hoe doping hierin een grote rol speelde. Ondertussen zet de Ierse journalist alles op alles om de waarheid naar buiten te brengen.

6. Niks meer laten liggen

In ‘Niks meer laten liggen’ worden Niki Terpstra en zijn gezin gevolgd. De Nederlandse klassiekerrenner zit in de bloei van zijn leven en zet dus alles aan de kant om topprestaties neer te kunnen zetten. Maar daarnaast is Niki ook vader van twee kinderen. Het gezin Terpstra wordt flink beïnvloed door de profcarrière van de Noord-Hollander en deze film laat goed zien hoe zoiets er dan uit ziet voor een gezin.

7. Wonderful losers

In tegenstelling tot veel andere wielerfilms en -documentaires, staan in deze docu de renners centraal die zich altijd opofferen voor anderen. Op originele wijze brengt de Italiaanse regisseur coureurs in beeld die harken achterin het peloton, in plaats van juichend over de finish komen. De ‘waterdragers’ leggen uit waarom ze het niet erg vinden om zich te schikken in de rol van knecht.

8. Time trial

De tijdritspecialist David Millar wordt in deze documentaire tijdens zijn laatste seizoen als profrenner gevolgd. De Schot, die bekend staat om zijn uitgesproken karakter, wil nog een keer in de Ronde van Frankrijk laten zien wat hij kan. De eenzaamheid die en het lijden dat Millar ondervond, zijn op een prachtige manier in beeld gebracht. Het is bijna een poëtische film.

9. Icarus

Deze documentaire kon uiteraard niet ontbreken in dit rijtje. Icarus gaat over de Amerikaan Bryan Fogel die experimenteert met doping om zo een amateurwielerwedstrijd te kunnen winnen. Tijdens dit proces komt hij in contact met Grigory Rodchenkov, voormalig hoofd van het Russische anti-doping laboratorium. Het verhaal krijgt een totaal ander wending. De Rus klapt uit de school over het door de Russische staat gesteunde dopingprogramma.

10. Ventoux

Een Nederlandse dramafilm over een vriendengroep die samen naar Zuid-Frankrijk reizen om de Mont Ventoux te beklimmen. Dertig jaar terug verloren ze hier een goede vriend in de afdeling van de ‘Kale Berg’. De inmiddels volwassen mannen halen samen herinneren op en bespreken hun huidige levens met elkaar. Hetgeen dat hen verbindt? De liefde voor de fiets.

Categorieën
Algemeen

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!