“Tijd voor een nieuw hoofdstuk in onze Vuelta historie.”

Joop Zoetemelk: "Al die landgenoten in de stad en langs de weg, is ook voor de renners een belevenis om mee te maken."

La Vuelta a España komt weer naar Nederland! Elf jaar na de Vueltastart op het TT-circuit van Assen staan er maar liefst drie Nederlandse etappes op het programma van de jubileumeditie van La Vuelta. Met 410 kilometer dwars door het Utrechtse en Brabantse landschap heeft de 75e editie van de Ronde van Spanje al een behoorlijk Nederlands tintje, maar Joop Zoetemelk hoopt op meer. “Ik vind het tijd voor een opvolger en hoe mooi zou het zijn als dat in 2020 gebeurt. Dan beginnen we en eindigen we met een Nederlands tintje,” aldus de oud-winnaar.

D4A5751

Het is inmiddels 40 jaar terug dat Joop Zoetemelk in Madrid op de hoogste tree van het podium stond. Destijds was de leiderstrui nog geel terwijl het tricot tegenwoordig rood kleurt. Joop: “Het was mijn eerste eindoverwinning in een grote ronde. Het jaar erop won ik de Tour de France, maar de Vuelta zal altijd mijn eerste blijven.” Met de huidige generatie Nederlandse renners is er kans dat er na Jan Janssen en Joop Zoetemelk binnenkort een derde Nederlander tot winnaar van La Vuelta wordt gekroond. “Ik hoop het,” lacht Zoetemelk.

Naast goede sportieve prestatie hoopt Joop ook op een groot wielerfeest in het land. “Fietsen wordt ons natuurlijk met de paplepel in gegoten, maar wat zo’n evenement kan losmaken in een land is echt uniek. Al die landgenoten in de stad en langs de weg, is ook voor de renners een belevenis om mee te maken. Het geeft een enorme boost en zorgt ervoor dat de volgende generatie ook geïnspireerd wordt door onze prachtige sport. Ik ben er zeker bij volgend jaar!”

Founding partners van La Vuelta Holanda

Blijf op de hoogte!