Poster Op die fiets horizontaal 2

Op die fiets!

Feest
Educatie
Cultuur
Date from
22 July 2022
Date to
18 September 2022
Organized by
Museum huis Doorn
Cost
Free
Website
Location
het paviljoen van Museum Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941MT Doorn

In de tentoonstelling ‘Op die fiets’ besteedt Museum Huis Doorn aandacht aan de opkomst van de fiets in Nederland. Aanleiding is de komst van de de Spaanse wielerronde ‘La Vuelta’ naar de Utrechtse Heuvelrug.

Nederland is nu de absolute koploper als fietsland maar dat is niet altijd zo geweest. In de 19de eeuw liepen Groot-Brittannië, België en Duitsland op ons voor. De fiets maakt een valse start in Nederland. De eerste loopfietsen, die rond 1820 worden geïntroduceerd, zijn geen succes. De fietsen die vanaf 1870 hun intrede doen, met een groot voorwiel en een klein achterwiel, brengen hier geen verandering in. Fietsen is en blijft alleen een hobby onder de jeugd van rijke komaf. Dit verandert aan het begin van de 20ste eeuw, als de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB) de fiets in zijn reclames presenteert als een vervoersmiddel voor nette mensen.

In de Eerste Wereldoorlog vluchtten ruim 1 miljoen Belgen naar Nederland. Ook brengen ongeveer 32.000 Belgische soldaten in Nederlandse interneringskampen hier de oorlog door. De Belgen organiseren wielerkoersen en zorgen daarmee voor een wielergekte in Nederland.

Activities in the area

Founding partners from La Vuelta Holanda

Stay informed!